Genel

HAVYAN SEVGİSİ

Abone Ol 

Son dönemlerde özellikle yeni yasanın çıkmasıyla beraber hayvanlara verilen değer düştükçe düştü. Günümüzde hayvanın zaten hiçbir yeri olmadığını varsayarsak düşebilecek yer bile kalmıyor. Halbuki ne diyorduk; ‘insan düşünen hayvandır.’ İnsanı hayvandan ayıran en büyük özellik düşünmek ise, düşünmeyen insanları hangi kategoriye koyacağız?

Bir hayvanı, canlıyı, doğayı sevmek ilk önce insanın kendisini sevmesiyle başlar. Kendisine değer vermesiyle alakalı bir durumdur. Siz bir insana çocukken sevgiyi öğretmezseniz hayvan, insan, doğa hiç farketmez her türlü zarar verecektir. Bilinçli çocuk yetiştirmenin ilk şartı bilinçli bir anne baba olmaktır. Bugünlerdeki en büyük sorun insanların ailesinden ne gördüyse onu yapmasıdır. Hiçkimse kendisinin ayrı bir kişilik olduğunu düşünmez. Ne kadar aile yanından ayrılsalar bile sanki bağları devam ediyormuş gibi davranılar. Dün otogarda beklerden bir kadın yanıma yaklaştı ve kucağımdaki kediyi kızına sevdirdi. ‘Siz neden bir tane almıyorsunuz?’ dedim. ‘Ben küçükken annem izim vermezdi, tüylerinden şikayet ederdi, bende şu an evde bakmaya korkuyorum.’ dedi. O an içime öyle bir üzüntü kapladı ki. Bir annenin yapabileceği en büyük kötülüklerden birisi olmalı diye düşündüm. Kendi kızına uzaktan sevdiriyormuş. ‘Siz artık annenizle yaşamıyorsunuz, kendi evinizdesiniz, artık kendi evinizin hakimi olun ve korkmayın anneniz yanınızda değil artık.’ dedim. Kadın şaşırdı ve böyle bir yorum beklemediğini söyledi. Belki evine kedi alır belki almaz ama bakış açısını değiştirdiğine yardımcı olduğum için mutluluk duydum.

Korkmayın evinizde hayvan beslemekten. Hayvanlarla geçinmiyor ve sevmiyorsanız bile zarar vermeyin. Evinizde hayvan yok diye dışarıda ki canlıyı hor görmeyin. Bir kap bir su size zarar vermez. Bu dünyada hep beraber yaşıyoruz. Şunu unutmayın, durduk yere bir insan size saldırmaz ise hayvanda öyledir. Size saldırmak için bir sebebi olmalıdır. Ya dayak yemiştir, ya tecavüze uğramıştır ya da aç kalmıştır, hor görülmüştür. İnsanoğlunu 1 gün aç bıraksan öfke nöbetleri geçirirken her şeye herkese saldırırken bir hayvan aynı davranışı yapıyor diye öldürülmemelidir. Eğer her insanı ‘hayvan gibi’ davranıyor diye öldürseydik kimse kalmazdı. İnsan ilk önce insan olmayı öğrensin daha sonra hayvanlara sıra gelir.

Abone Ol 

AysglKpnck94

Ben Ayşegül Kapancık, Başkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslarası İlişkiler mezunuyum. Araştırma, okuma ve yazma ile ilgiliyim. Yazarlık eğitimleri almış bulunuyorum. Bu yolda kendimi olabildiğince en iyi seviyeye getirmeye çalışıyorum.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu