Uncategorized

Web Sitelerine Seo Nasıl Yapılır ?

Abone Ol 
Web Sitelerine Seo Nasıl Yapılır?

Dijital ortamlarla yakından ilgileniyorsanız ve çağın artık teknolojik bir çağ olduğunun bilincindeyseniz, bir web sitesine sahip olmak gerektiğinin de farkındasınızdır. Eğer bir web sitesine sahipseniz, fakat bu web sitenizden beklediğiniz performansı, niteliği, ve gereksimleri sağlayamıyorsanız web sitenize seo uygulamanız gerekmektedir. Bu uygulamayı yapmadan önce geriye dönüp incelemeniz gereken bazı durumlar vardır. Web sitenize Seo yapmadan önce bu öngörülere dikkat edilmelidir.

  • Siteniz kimler için var?
  • Web sitenizde ki konu ve odak güncel mi? Aranabilir mi?
  • Web sitenizde ki içeriklere yeterince ihtiyaç var mı?
  • Web siteniz alakalı ve ilgili kitleye hitap ediyor mu?

Burada esas olan temel olarak bu kriterlerdir çünkü bu kriterler web sitenize seo yapmak kadar önemlidir. Bu kriterleri sağlayamıyorsanız, web sitenize seo yapmak size ihtiyaç duyduğunuz gereksinimleri veremez. Yani siteniz Google da kenarda öyleceye kalır, aranmaz, ilgi görmez, ilgi çekmez, ve ihtiyaç duyulmaz. Eğer sitenizden bir gelir sağlıyorsanız veyahut siteniz gelir sağlatıyorsa ne yazık ki site yukarıdaki kriterlere tabiî değilse geliriniz ya sizi yeterince tatmin etmez ya da bu geliri hiç sağlayamazsınız.

Sitenizin aranabilirliğini, sitenizin canlılığını, sitenin Google ile birinci dereceden yakınlığını, sitenin performansını, sitenin karakterini, sitenin vizyonunu artırmak ve sitenin refah seviyesine ulaşması için web sitenize seo yapmanız gerekmektedir.

Peki, Web Sitesine Seo Nasıl Yapılır ?

Web sitenize seo uygulamak, bir yöntemdir. Bu yöntem size bazı ayrıcalıklar ve prensipler sunar. Her şeyden önce sitenizin bir karakteri oluşur. Siteniz arama motorlarında daha ön planda tutulur. Yukarda yer alan kriterleri bir nevi besler, onarır ve bakım yapar. Web sitesine Seo şu şekilde yapılmalıdır;

1.Arama motorlarında doğru kelimeyi seçmelisiniz;

Çünkü siteniz için seçtiniğiniz veya oluşturduğunuz hedef  başlığın/kelimenin tahminî olarak ne kadar aratıldığı değil, gerçekten bu kelimenin veyahut bu başlığın ne kadar çok aratıldığı oranını bulmak  siteniz için önemlidir. Esas bir şekilde hesaplanmalı. Ve buna göre en uygun kelimeyi seçmelisiniz.

(Ekte yer alan görüntüye sitenizin içinde ki ayarlar bölümünden erişmeniz mümkün. Erişim sağladığınız sütundan kelime öbeğinizi, anahtar kelime planlayıcısına taratıp, tercih ettiğiniz kelimenin gerçekten ne kadar aratılabileceği verilerine erişebilirsiniz).

2. (Domain) doğru adres yapısını seçmelisiniz;

Sitenizde kullanacağız doğru kelimeyi seçtikten sonra, orantılı bir biçimde domain yani adres seçmelisiniz. Her domain bazen müsait olmayabilir bu yüzden en doğru kelimeyi hedeflemek gerekmektedir. Seo uygulamasında en önemli nokta domain ve doğru anahtar kelime kullanımıdır.

(ekte yer alan görüntüye sitenizin ayarlarından erişmeniz mümkün. Domain bir alan adıdır. Örnek; “yourdomain.com”).

3.Doğru yerel yapısını bulmalısınız;

Sitenizin adresinin çok uzun tutulmaması ve hedef kelimenizin adres içinde kamuflaj edilmemesi gerekmektedir. Bu adres uzunluğunda hedef kelime uzun bir halde veyahut önünde onun görünmemesini engelleyecek ekstra kelimeler yer alırsa arama motorlarında siteniz alt sıralarda kalabilir.

4.Titel ve Header etiketlerini doğru kullanmalısınız;

Titel her zaman tek bir aramaya hedeflenmelidir. Nomain’den sonra hedeflenen kelimeler, sırasıyla art arda aynı şekilde çok aranır mantığıyla yazılmamalıdır. Bu yanlış bir yaklaşımdır. Bu eylemi yapmak yerine Titel tek bir aramaya hedef gösterilmeli ve olabildiğince kısa tutulmalıdır. Header, sitede sırasıyla kullanılmalı (H1, H2, H3) asla aynı anda birden fazla H1 kullanılmamalıdır. Header ve Titel etiketi ne kadar uyumlu olursa arama motorlarında web siteniz ilk sırada ve ilk sayfada yer alır. Bu durum ise web sitenizde seo’nun doğru uygulandığının izlemini verir.

5. Özgün bir içerik olmalı;

Bu prensip, altın kural mahiyetindedir. Sitenizin içeriği tamamen özgün olmalıdır. Kopyala yapıştır olan her veri’yi Google sizin önünüze serer ve sitenizin puanı otomatik olarak düşer. Aynı zamanda içeriğinizdeki anahtar kelimeler yerinde ve yeterli düzeyde kullanılmalıdır.

Site tam olarak bu şartları sağlıyorsa, web siteye seo uygulanmış demektir. Fakat hâlâ elden bırakılmayacak bazı hususlar var. Sitenizi belli aralıklar ile testten geçirilmelisiniz. Ve böylece şu sonuçlara ulaşabiliriz;

  • Mobil uyumluluk,
  • Sitenin hız ve performans kapasitesi,
  • Siteye oluşturulan planın doğru gidip gitmediği,
  • Hataların kontrolü,
  • Aramaların ne sıklıkla yapıldığı,

Gibi bunlara benzer birçok testten geçirilmeli. Eğer gogle üzerinden bir web sitesi kullanıyorsanız zaten testinizi otomatik olarak Google Search Console yapacaktır.

(ekte yer alan görüntüye Google üzerindeki web sitenizin ayarlar bölümünden erişebilmeniz mümkün. Eğer web siteniz farklı bir platformdan açılmış ise yine de Google’ın sunduğu analiz, optimize ve performans ölçmeye yarayan bu hizmeti ücretsiz olarak kullanabilirsiniz).

Bir Web Sitesinde Seo Nasıl Yapılır? Sorusunu sorarken ve bu sorunu  cevabının etkisinin bu kadar büyük olduğunu görürken, Peki, Seo Nedir? Diye sormak kaçınılmaz oluyor.

SEO Nedir?

Seo, web siteniz de ki içeriklerin ve web sitenizi arama motorlarında ki sonuçlarda en başta çıkarmaya çalışır. Bu çalışmaları yaparken web sitenizi analiz eder. Mevcut düzeni bozmadan hataları iyileştirmeye, sitede ki içeriği güçlendirmeye, sitenizi optimize etmeyi sağlar. Seo bu sağlamaları Search Engine Optimization adı altında yapar. Peki, Seo çeşitleri arasında yapılan İç ve Dış Seo Nedir?

İç Ve Dış Seo Nedir?

Google’da bir başarıyı elde edebilmek için yukarıda ki her bir husus şarttır. Bu başarıya sitenizin hedefleri doğrultusunda şekillendirdiğinizde ulaşabilirsiniz. Fakat bu şekillendirme sürecine dahil olan iki önemli nokta vardır. İç Seo ve Dış Seo bu iki kilit nokta , sitenizi farklı arama motorları tarafından incelenmeye tabii tutar. Açıkça belirtmek gerekirse siteniz başka arama motorları tarafından gözlemlenir ve değerlendirilir olmalıdır. Buradaki amaç web sitenizin kalitesini, hareketliliğini arttırmaktır. Farklı arama motorları tarafından değerlenen siteniz iki adımda ele alınır. Sayfa İçi Seo ve Sayfa Dışı Seo olarak siteniz incelenmeye koyulur.

Bir ayrım yapmak gerekirse;

Sayfa İçi Seo Nedir?: Aranan kelimeler arasında veyahut arama motorlarında sitenize öncelik arz eden, gösteren, öne çıkaran, tıklanma ve ziyaretçi sayısına, ve gereksinim duyduğunuz gelire odaklanan çalışmadır. Fakat sitenizin bu çalışmanın verdiği avantajlardan yararlanması için belli başlı kuralları uygulamanız gerekmektedir.
  • Başlık etiketleriniz de anahtar kelimeler mutlaka bulunmalıdır. Her bir sayfanızda anahtar kelimeler başlıkların arasında muhakkak yer almalı. Bu durum size avantaj sağlayacaktır.
  • Anahtar kelimeleriniz metin içinde doğru ve uygun yerlerde olmalı ki arama motorları başında olan kullanıcılar size doğru kelime ile ulaşabilsinler.
  • Hedeflediğiniz başlıklar web sitenizi temsil eder. Haliyle bu durumda farklı arama motorları başlıklara önem vermektedir. Başlık ile içerik orantılı olmalı. Metin içeriğimiz iyi bir düzende yazılmış olmalıdır. Haeder burada önemli rol oynayacaktır.
  • Tercih ettiğiniz URL içerik ve başlıkla alakalı ve ilgili olmalıdır.
  • İçeriğinizde ve metninizde kullandığınız görsel/görüntüler’e alt metin eklenmelidir. Buradaki amaç farklı arama motorları tarafından görsel bilgileri büyük ilgi görmektedir. Ve ilgi gören bu görsel alt metinleri daha çok ziyaretçiye sebep olmaktadır.
  • Site hızınız arama motorları başında olan kullanıcılar için büyük önem taşımaktadır. İç Seo çalışmasında en önemli kurallardan biri site hızınızdır. Bu yüzden eğer site hızınız hasarlıysa bunu optimize ederek iyileştirmeye çalışmalısınız.
  • Site içi bağlantılarınız oldukça önemlidir. Sitemize eklediğiniz linklerin size getirisi de olabilir götürüsü de o yüzden site içinde kullandığınız linkler için titiz olmalısınız.
  • Meta başlık ve açıklama bölümleriniz ile Google da en üst sırada yer alabilmeniz mümkündür. Bu yüzden yapılan meta başlıklar ve açıklamalar dikkatli kullanılmalı.
  • Web sitenizin mobil uyumlu olduğundan emin olmalısınız. Çünkü bazı cihazlar bazı sitelerde error, gecikme kaybı, görüntülenmeme gibi hata bildirimleri verebiliyor.

Sayfa Dışı Seo Nedir?: Web sitesine başka bir sitenin link’inin eklenmesidir. Başka bir sitede ki içeriğe ihtiyaç duyuyorsanız veya içerik hoşunuza gittiyse ilgili sayfanın link’ini kendi sitenizde yayınlayabilmenize yine eğer sizin içeriğinize ihtiyaç duyuluyorsa ve link’iniz başka bir sayfaya eklenmiş ise buna Sayfa Dışı Seo veyahut Dış Seo denir.

Bunun yanında başka bir siteden link almak yerine yine tarafınıza ait bir sitenin link’ini mevcut olan sitenize ekleyebilirsiniz. Dış Seo çalışmasında ki öngörülen koşullar ise şu şekildedir;

  • Güncel olan ve kullanıcılar tarafından ilgi görecek içerikler oluşturmalısınız.
  • Web sitenizde başka siteler hakkında ufak tüyolar verebilirsiniz.
  • İçerikleriniz ile ilgilenebilecek sayfalar ile iletişim kurmalısınız.
  • Kullanıcılara sitenizden başka ağlara ulaşabilme imkânı tanımalısınız.

Buradan ana sayfaya giderek diğer yazılarımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.

Abone Ol 

Kadir Küçük

Site Yöneticisi ve Kurucusu I Araştırmacı I Yazar I Şair I Web Site Mimarı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu