GenelHikaye
Trend

Hayvan Çiftliği – Kitap özeti, Değerlendirmesi

Abone Ol 

HAYVAN ÇİFTLİĞİ-GEORGE ORWELL

1945 Yılında yazarın ele alarak yazdığı bu büyük eser. Şimdilerde de hem ülkemizde hem de Dünyada en çok okunan kitaplar arasında yer almaktadır. Kitapta anlatılan hikâye ve bu hikâyenin her döneme hitap etmesi ve akıcı bir yazı olması sayesinde şimdilerde de çok fazla okunur olmasına sebep olmaktadır. Her okur için farklı anlamlar içerse ise de yazar için sadece insanı ve toplumu anlatan bir kitap hayvan çiftliği.

*

İçerisinde atların, domuzların, köpeklerin, keçilerin ve ördeklerin olduğu büyük bir çiftliği ve bu çiftlikteki olayları konu almaktadır. Gaddar ve acımasız olan çiftliğin sahibi bay jones, her zaman çiftlikteki hayvanlara kötü davranır ve onları hor görür. Bunun üzerine başta içlerindeki en akıllı olan domuzlar olmak üzere tüm hayvanlar çiftlik sahibine ayaklanma planları yaparlar.

*

Sonunda dayanamayan hayvanlar bir gün tüm cesaretlerini toplayarak ayaklanma çıkarır ve çiftliğin sahibini kovarak tüm çiftliği ele geçirirler. Hikâyenin en can alıcı ve en hareketli zamanları da işte bundan sonra başlar. Diğer hayvanlara göre daha akıllı olan ve içlerinde okuma yazma da bilen domuzlar söz sahibi ve herkesi yönlendiren hayvanlar haline gelmişlerdir.

*

Çiftliğin adını değiştirip, adına hayvan çiftliği demişlerdir. Daha sonra domuzlar büyük bir toplantı yaparak bazı hayvan kanunları koymuş ve bu kanunları bütün hayvanlar onaylamıştır. Artık çiftlikte yeni bir düzen başlamıştır. Snowball ve Napoleon ismindeki iki domuz çiftliğin en akıllı hayvanları olmakla beraber birbirlerinden hiç hoşlanmaz ve hep birbirlerinin fikirlerine karşı çıkarlardı.

*

Bir yel değirmeni yapımına karar veren Snowball isimli domuz bunu oylamaya koyar ve kazanır. Bunu hazmedemeyen Napoleon isimli domuz köpekleri de yanına alarak Snowball isimli domuzu çiftlikten kovar ve yönetimi kendi eline alır. Bundan sonra ise artık çiftlikte ne adalet ne de düzen kalmayacaktır. İşte her şey bundan sonra bozulacak ve yönetim verdiği tüm sözleri unutarak diktatörlük yapmaya başlayacaktır. Napoleon isimli domuz gücünü de ele alarak hayvanlara eziyet edecek. Onların haklarını tanımayacak ve kanunları değiştirerek tüm düzeni yok edecektir.

*

Hikâye tarzında yazılan bu roman aslında tamamen sosyal olayları siyasi bir dille anlatmaya çalışmış ve okurlarına sunulmuş bir eserdir. Halen daha günümüzde farklı kesimlerce farklı yorumlar yapılsa da sadece insanı ve insanın zaaflarını hayvanlar üzerinden benzetme yaparak anlatmaya çalışmıştır yazarımız.

Abone Ol 

Kadir Küçük

Site Yöneticisi ve Kurucusu I Araştırmacı I Yazar I Şair I Web Site Mimarı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu