Genel

Sosyal Medya’ya Giriş

Abone Ol 

İnternet, Web 2.0 ve Sosyal Medya

Günümüzde bireysel ve toplumsal olarak büyük bir önem ve etkiye sahip sosyal medya platformları psikoloji, sosyoloji ve ekonomi gibi birçok alanda kitlesel değişimlere yol açtı. Bu değişimler sistemde yerini almak isteyen markalar ve bireyler için sosyal medya kullanmayı zorunlu hale getirdi ‘’Sosyal Medyaya Giriş’’ yazı serisi boyunca sosyal medyayı nasıl daha etkin kullanabileceğinizi gösterecek ve ürün, hizmet veya fikirlerinizi milyonlarca insana ulaştırmanıza yardım edeceğim. Sosyal medya platformlarından ve bu platformların içinde yükselmek için gereken adımlardan bahsetmeden önce bu platformların yapıtaşı niteliğinde olan ‘’İnternet ve Web 2.0’’dan bahsetmek istiyorum.

İnternet, etimolojik olarak Inter (arasında) ve net (ağ) kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor. Bu da “Ağlar arasında” anlamına geliyor. Temel bir şekilde tanımlayacak olursak internet ‘’Tüm dünya üzerine yayılmış bilgisayar ağlarının birleşiminden oluşan devasa bir veri aktarım sistemdir.’’  İlk temelleri 1950’li yıllarda Amerika’da atılmaya başlanan bilgisayarlar belirli bir gelişim gösterdikten sonra bilgisayar kullanıcıları arasında veri aktarımı ihtiyacı doğdu ve bu ihtiyaca çözüm bulmak için ilk sistem ağı oluşturma çalışmaları başladı böylece internetin ilk temelleri atılmış oldu. Bilgisayarlar ve veri aktarımını sağlayan ağlar 60’lı ve 70’li yıllarda hızla gelişmeye başladı. 1989 yılında İsviçre’nin Cern şehrinde kampüsteki kişilerin kullanabilmesi için bir alışveriş ağı kurulmak istendi daha sonra oluşturulan bu ağa Dünya üzerinde bulunan farklı kullanıcıların da bağlandığı görüldü. Bu şekilde internet artık halka açılmış oldu ve bu olay internetin icadı olarak tanımlandı.

İnternet kullanılmaya başlandığı zamanlarda veri aktarım ihtiyacını karşılamak için tek taraflı veri aktarımı üzerine tasarlanmıştı ama internetin yaygınlaşması ve kullanım alanının tahmin edilemeyecek kadar genişlemesi tek taraflı veri aktarımını yetersiz kıldı bu yetersizlik Web 2.0’ın kullanıcının hizmetine sunulmasını sağladı. Web 2.0 temel olarak çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımına ulaşılmasını sağlayan medya sistemidir bu sisteme verilebilecek en güzel örnek kullanıcıların internet üzerinde birbirleriyle karşılıklı etkileşime geçebilecekleri sosyal medya platformlarıdır.

Bir sonraki ”Sosyal Medya’ya Giriş” de görüşmek üzere, takipte kalın.

Abone Ol 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu