Genel

Lansman

Abone Ol 

Lansman, bir şirketin veya üreticinin pazara yeni süreceği ürün ya da hizmetin tanıtımını yaptığı, kurumsal bir pazarlama etkinliğidir. Hem reklam hem de halkla ilişkiler disiplinlerinin projeksiyonunda gerçekleşebilir. Bu tarz organizasyonlar kapsamında, ürün ya da hizmet, potansiyel müşterisiyle çoğunlukla ilk kez bir araya gelir. Lansmanlar genellikle etkinliğe ve içeriğe özel seçilen bir mekânda, belirlenmiş bir saatte ve mekânın fiziksel özelliklerine göre önceden davet edilmiş, hedef kitle tanımına uygun bir katılımcı profili ile gerçekleşir.

Firmalar bu tanıtımlarla ilk kez girecekleri veya yerlerini güçlendirmeyi hedefledikleri piyasada bilinirliklerini tazelerler. Yapılan çalışmaların etkili olması ve medyada yer alması sayesinde ürün daha çok müşteriye ulaşır ve piyasada sağlam bir yer edinmiş olur. Ürün veya hizmet bu şekilde tanıtıldığında, diğer tanıtım ve reklam unsurları beraberinde pazarlama alanında çok daha başarılı olabilir. Tüketiciler piyasadaki yeni ürünlere önyargı ile bakarlar. Bu tanıtım çalışmaları önyargıların önüne geçer ve ürünün özelliklerine dair yarattığı “haber değeri” sayesinde daha başarılı bir şekilde geniş kitleler tarafından daha doğru bir şekilde tanıtılmasını olanak verir.

Lansmanın başarılı olabilmesi, güçlü ve etkin bir tanıtım ile doğru orantılıdır. Dolayısı ile etkinliğin tanıtımının konvansiyonel ve sosyal mecralarla birlikte dijital kanallarla başarılı bir şekilde yapılması ve etkinliğin hedef kitle içerisinde daha fazla kişiye ulaştırılması önemli bir adımdır. Ürün veya hizmetin tanıtımı için hazırlanan içerik, mutlaka çarpıcı ve özgün olmalıdır.

Bir lansman içerisinde onu renklendirecek ve etkiyi artıracak çok şey yapılabilir ama mutlaka olması gerekenleri sıralamak gerekirse;
Davet öncesi hedef kitle tanımlamasının çok iyi yapılması ve “doğru katılımcı profili”nin oluşturulması.
Davetin yapılacağı tarihin iyi belirlenmesi ve önemli başka bir etkinlik veya kutlama ile çakışmaması. Örneklemek gerekirse, spor basınının davet edileceği bir lansmanın, bir başka önemli spor organizasyonu ile aynı zaman diliminde olması katılımı düşürecektir.
Bahsi geçen davetli profilinin adresleri (e-posta ve/veya posta) ile ilgili doğru bir bilgi bankası oluşturulması ve daveti aldıklarının teyit edilebilmesi.
Etkinlik içerik planının ve zamanlamasının ayrıntılı bir biçimde hazırlanması ve tüm üstleniciler ve çözüm ortakları ile paylaşılması.
Lansman esnası için hedef kitle, ürün veya hizmetin konumu, marka pozisyonlanması ile bağlantılı etki artırıcı ve ilgi çekici içerikler, fikirler bulunması.
Etkinliğin merkezindeki yeni ürünün veya hizmetin katılımcılar tarafından deneyimlenebilmesi, yaşatılabilmesi.
Lansmanın öncesi, esnası ve sonrası yansımaları ile ilgili 360 derece iletişim planı hazırlanması (sosyal medya / dijital medya / konvansiyonel medya / v.b. için)
Verilecek mesajların net olabilmesi için çok uzun olmayan ve görsel anlamda güçlü bir sunum ile desteklenmesi.
Lansman sonunda, bir önceki paragrafta bahsi geçen sunumdan hazırlanan bir özet kapsamında, katılımcılara ve özellikle medya mensuplarına görsel ve yazılı bir içerik verilmesi.
Etkinliğin ve çevresine kurgulanan iletişim çalışmalarının etkisinin raporlanması.
Lansman faaliyetinin çeşitleri şunlardır;

1- Prelansman

Lansman öncesi pazarlama, ürün veya hizmetinizin resmi lansmanından önce gerçekleşir ve bunun amacı markanız için farkındalık ve heyecan yaratmaktır. Ayrıca, neyin işe yaradığını bilmeniz için farklı mesajları, pazarlama kanallarını ve taktikleri test etmenin en iyi zamanıdır.

Ön lansmanlar birkaç haftadan birkaç aya kadar herhangi bir yerde olabilir, ancak ön lansmanın sonunda;

Sizden satın almak isteyen heyecanlı bir kitle,
Sosyal medya takipçileri ve e-posta aboneleri,
Hedef kitleniz ve işletmeniz için işe yarayan pazarlama türlerinin net bir şekilde anlaşılması,
Satmaya hazır olmadan önce kitlenize ulaşmak ve sadakat oluşturmak için bu çalışmayı yaparak satışa hazır olduğunuzda hızla başlayabilirsiniz.
2- Relansman
Günümüzde relansman terimi de sıkça kullanılmaktadır. Kelimenin başındaki ““re”“, tekrar ve yeni anlamına gelir. Bir ürünün yeni ambalajı, ismi veya içeriği ile pazara tekrar sunulmasına relansman adı verilir. İçinde bulunduğumuz şartlar, çağımızın getirdiği yeni alışkanlık ve ihtiyaçlar, hızlanan dünya, zamansızlık, uzak mesafelerden katılım gerekliliği ve özellikle pandemi, organizasyonların dijital ortam üzerinden gerçekleştirilmesi gerekliliğini beraberinde getirdi.

Bu süreç içerisinde kongre, fuar ve lansman gibi yüksek katılım ile gerçekleşen tüm etkinlikler online fuar, online lansmanlar biçiminde dijital kanallar aracılığı ile çevrimiçi olarak gerçekleşmektedir. Online lansman, internet üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleşen bir organizasyon biçimidir. Bir şirketin pazara yeni süreceği ürün ya da hizmet, hedef kitleye “sanal” bir ortamda, dijital ögeler ile biçimlendirilerek, online toplantı platformları veya özel web sitelerine gömülmüş canlı veya banttan aktarım unsurları ile sunularak gerçekleştirilir.

Online olarak gerçekleşen lansmanlar, mekân ve katılımcı duvarlarını aşarak daha fazla izleyiciye hitap eder. İnternetin günümüzdeki yaygınlığı online gerçekleşen bu lansmanları bir adım daha ileriye taşımaktadır. Gelişen teknolojiler hem içerik hem de platformlar anlamında bu yeni etkinlik disiplinini geleceğin iş dünyasına bir vazgeçilmez unsur olarak adreslemektedir. Pandemi sonrası normalleşen iletişim dünyasında da mutlaka yer alacak ve özellikle uzun mesafelerden katılımı mümkün kılabilmeleri anlamında zaman zaman tercih edilen çözüm olmaya da devam edeceklerdir.

3- Postlansman
Yapılan lansman sonrası oluşan durumun ve etkinin ışığında, bu noktada lansman programının “olmazsa olmaz”larından biri olarak dile getirdiğimiz “raporlama” çok önemlidir, hedef kitle ile iletişimin devamı anlamındaki çeşitli etkileşim fikir ve projeleridir. Lansmanda verilen mesajların perçinlenmesi, oluşan bilgi ve adres bankası ile çeşitli platformlarda ilişkinin ve bilgilendirmenin devamı niteliğindedir. Böylelikle lansman, “tek atımlık” bir silah olmaktan öteye geçer.
Özetlemek gerekirse, dünyanın değişen şartları, teknoloji, ihtiyaç ve talepler ne yönde evrilirse, lansmanlar, pazarlama iletişiminin ayrılmaz bir parçası olarak diğer tanıtım enstrümanları arasında yerini korumaya devam edecek ve yaratıcı fikir ve uygulamalara beşiklik edecektir.

Lansman etkinliğinde ürün ya da hizmet, potansiyel müşterisiyle çoğunlukla ilk kez bir araya gelir. Lansmanlar genellikle etkinliğe ve içeriğe özel seçilen bir mekânda, belirlenmiş bir saatte ve mekânın fiziksel özelliklerine göre önceden davet edilmiş, hedef kitle tanımına uygun bir katılımcı profili ile gerçekleşir. Bu tanıtım çalışmaları önyargıların önüne geçer ve ürünün özelliklerine dair yarattığı “haber değeri” sayesinde daha başarılı bir şekilde geniş kitleler tarafından daha doğru bir şekilde tanıtılmasını olanak verir.

Lansmanın başarılı olabilmesi, güçlü ve etkin bir tanıtım ile doğru orantılıdır. Dolayısı ile etkinliğin tanıtımının konvansiyonel ve sosyal mecralarla birlikte dijital kanallarla başarılı bir şekilde yapılması ve etkinliğin hedef kitle içerisinde daha fazla kişiye ulaştırılması önemli bir adımdır. Ürün veya hizmetin tanıtımı için hazırlanan içerik, mutlaka çarpıcı ve özgün olmalıdır.

Abone Ol 

bdllhcngz

Masal-hikaye-şiir ve kurgu sanatçısı,kurulması planlanan Türkiye Sanat Kurumu'nun (TÜSAK) fikir babası,araştırmacı,yazar,bilim adamı,uluslararası süper model,halterci. Öğretmen bir baba ve ebe bir annenin 3. çocuğu olarak 1983 yılında o zamanlar Sinop'un Boyabat ilçesine bağlı Saraydüzü köyünde doğdu.İlk öğrenimine 1989'da buradan taşındıkları az ilerdeki,babasının tayin olduğu Çorman Köyü İlkokulu'nda başladı.1990 yılında sanat hayatına başladı.Televizyondan dinlediği masallardan ve hikayelerden etkilenerek masal ve hikaye kurguları yapmaya başladı ve bir dizi masal ve hikaye yaptı ancak bunları kağıda geçirmedi.Ayrıca alışılmış çocuk oyunları oynamak yerine kendi aklından çocuk oyunları türetti ve bu oyunlar arkadaşları tarafından da ilgi gördü.Böylece çok küçük yaşta yaratıcı zekasını çevresine gösterdi.Öğrenimine 1992 yılında babasının tayini dolayısıyla taşındıkları Boyabat İlçesi Hamit Tekin İlköğretim Okulu'nda devam etti.1994 yılında şiir yazmaya başladı ancak şiirlerini yazdığı kağıtlar bir süre sonra kayboldu.Bir süre sonra şiir yazmaya devam etti.1997'de ilköğrenimini tamamladı ve orta öğrenimine buradaki Sağlık Meslek Lisesi Tıbbi Sekreterlik Bölümü'nde devam etti. Buradan 2001'de mezun olunca tıbbi sekreter ünvanı ile devlet memuru olarak atanması gerekirken devlet kurumlarına memur atanması ile ilgili kanun değiştirildiği için devlet memuru olarak atanması yapılmadı. 2002'de ehliyet aldı. Aynı yıl Gazi Üniversitesi Büro Yönetimi ve Sekreterlik Bölümü'ne girdi. Bu sıralarda önce Kültür Bakanlığına sonra da Başbakanlığa mektup ve dilekçe yoluyla yaptığı Türkiye Sanat Kurumu'nun (TÜSAK) kurulması önerisi kabul edilerek bu konuda çalışma başlatıldı. Bu bölümden onur listesine girerek 2004'de mezun oldukdan sonra 2008'de Anadolu Üniversitesi (Açıköğretim) İşletme Fakültesi İşletme Bölümü'nde lisans eğitimini tamamladı. 2009'da Boyabat'da İş-Kur'un düzenlediği Lambri Kaplamacılığı Kursu'na girdi ve sertifika aldı. 2009 Eylül Ayında Askerliğini Rize Merkeze bağlı Çaykent Beldesi'nde kısa dönem Jandarma eri olarak yaptı. 2010'da sosyal medya ve paylaşım siteleri aracılığı ile yüz modelliği yapmaya başladı. Boyabat İhlas Pazarlamada 45 gün su arıtma sistemi ve temizlik robotu pazarlamacısı olarak çalıştı ancak pazarlamacılık işini yürütemediğinden ayrılmak zorunda kaldı. 2010'da şiirlerini antoloji.com şiir sitesinde toplamaya karar verdi ve burada açtığı hesabında şiirlerini ve çeşitli konulardaki görüşlerini yayınlamaya başladı. Facebook isimli sosyal paylaşım sitesinde hesap açtı ve uzun yıllar kurduğu Türk ve İslam Dünyası Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği hayali için bu sitede bu dernek ismiyle sayfa açtı. Aynı yıl Ahmet Yesevi Üniversitesi'nde master yapmaya hak kazandı ancak maddi imkansızlıklardan dolayı master yapamadı. Ardından değişik sitelerde hesaplar açtı ve hem sanat hem de araştırmaya dayalı paylaşımlar yapmaya devam etti. Botsvana Cumhuriyeti üniversitelerinden Gazipaşa Üniversitesi'nde alanında uzaktan öğretim yolu ile master, doktora yaptı. Yardımcı doçentlik, doçentlik ve profesörlük ünvanlarını kazandı. Ancak Gazipaşa Üniversitesi'nin denkliği ve kurumsal kişiliği Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK.) tarafından, resmi olarak kabul edilmediği için Gazipaşa Üniversitesi'nde kazandığı bu ünvanlarını kullanmamaktadır. En Başarılı ve İstikrarlı Devlet Siyasi Sistemi isimli videoları kendi adına profesör doktor ünvanı ile sosyal medya aracılığı ile yayınlanmıştır. İlgilendiği meslekler ve işler ile ilgili videoları ve diğer paylaşımları sosyal medyada ilgiyle takip edilmektedir. Halter dalında sporcu lisansı sahibidir. ( Gazipaşa Üniversitesi / BC. Gazipaşa Üniversitesi )

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu