Technology

Nanopartiküller Işık Akışını Yol İşaretleri Gibi Kontrol Ediyor

Abone Ol 

Avustralya Ulusal Üniversitesi’ndeki (ANU) fizikçiler, ışığın içinden geçtiği yönü değiştirerek çok farklı iki görüntü üretebilen küçük yarı saydam slaytlar geliştirdiler.

Işık slayttan geçerken Avustralya’nın bir görüntüsü görülebilir, ancak slaydı çevirip tekrar baktığınızda Sidney Opera Binası’nın bir görüntüsü görünür. Oluşturulan görüntü çifti, kullanılmayan sayıda olasılığın yalnızca bir örneğidir.

ANU bilim adamlarının ışığın nano ölçekte hareket edebileceği ve gidemediği yönü kontrol etme yeteneği sayesinde, birbirinden tamamen farklı iki görüntü üretme yeteneği mümkündür. Geliştirme, daha hızlı, daha ucuz ve daha güvenilir İnternet’e yol açabilecek yeni ışık tabanlı cihazların önünü açabilir. Ayrıca yarının birçok teknolojisinin temeli olarak da hizmet edebilir.

Çin, Almanya ve Singapur’dan meslektaşlarıyla işbirliği içinde geliştirilen yeni teknoloji, o kadar küçük nanoparçacıklar kullanıyor ki, yaklaşık 12.000 tanesi bir insan saçının enine kesitine sığabiliyor. Bu küçük parçacıklar, slaytlarda benzersiz desenler halinde düzenlenir.

Proje lideri Dr. Sergey Kruk, “Parçacıklar, yol işaretleri gibi ışığın akışını kontrol ediyor, yoğun bir yoldaki trafiği, ışığın gidebildiği veya gidemediği yönü manipüle ederek kontrol ediyor” dedi.

“Bazı parçacıklar ışığın yalnızca soldan sağa akmasına izin verir, diğerleri sağdan sola veya yol her iki yönde de engellenebilir.”

Çin’deki Southeast Üniversitesi’nden Dr. Lei Wang şunları söyledi: “Bu görüntülerin amacı esas olarak sanatsal olsa da, bu yeni teknolojinin potansiyelini gösteriyorlar.

“Gerçek dünya uygulamalarında, bu nanoparçacıklar, yeni nesil iletişim altyapısında olduğu gibi, ışık akışını yararlı bir şekilde kontrol edecek karmaşık sistemlere monte edilebilir.”

Dr. Kruk’a göre, nano ölçekte ışık akışını kontrol etme yeteneği, ışığın “gitmesi gereken yere gitmesini ve gitmemesi gereken yere gitmemesini” sağlıyor.

“Işık yardımıyla muazzam miktarda bilgi alışverişi yapıyoruz. Örneğin, Avustralya’dan Avrupa’ya bir görüntülü arama yaptığınızda, sesiniz ve görüntünüz, kıtalar ve okyanuslar üzerinde bir optik fiber aracılığıyla binlerce kilometre yol kat eden kısa ışık darbelerine dönüştürülür,” diyor ANU Nonlinear Physics’ten Dr. Kruk. Merkez dedi.

“Ne yazık ki, bilgi alışverişinde bulunmak için mevcut ışık tabanlı teknolojileri kullandığımızda birçok parazitik etki meydana gelebilir. Işık dağılabilir veya yansıyabilir, bu da iletişiminizi tehlikeye atar.

“Işığın tam olarak olması gereken yerde akmasını sağlayarak, mevcut teknolojilerle ilgili birçok sorunu çözebiliriz.”

Dr. Kruk’a göre, yarının birçok teknolojisinin gelişimi, büyük ölçüde ışığı küçük ölçekte kontrol etme yeteneğimize bağlı olacak.

“Işık akışını kontrol edebilen küçük bileşenlerin geniş bir şekilde yerleştirilmesi, elektrik akışını kontrol eden diyotlar ve transistörler olarak bilinen küçük bileşenlerin geliştirilmesiyle geçmişte meydana gelen dönüşümlere benzer teknolojik ve sosyal değişiklikleri potansiyel olarak getirebilir. “dedi.

“Nano ölçekte elektrik akışı üzerindeki kontrol, nihayetinde bize modern bilgisayarları ve akıllı telefonları getiren şeydir. Bu nedenle, ışık akışını kontrol etmek için gelişen teknolojimizin potansiyelini tasavvur etmek heyecan verici.”

Abone Ol 

Bekir Bulut

1997 Adana doğumluyum. İlköğretim ve Lise eğitimlerimi Adana'da bitirdim, Birçok site'de Proje Admini, Proje Yöneticisi, Yönetim Ekibi Oryantasyon Yetkilisi, Turnuva Organizatörlüğü ve Dergi Editörlüğü yaptım.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu