Genel

ÖZGÜRLÜK ÜZERİNE

Abone Ol 

Özgürlük gerçekten iyi bir şey mi? Özgür hissetmekle özgür olmak aynı şey midir? Özgürlük nedir o halde ? Bedenin hissettiği mi yoksa ruhun hissettiği midir?

Bu soruların sonu gelmez. Ve özgürlük herkese göre aynı şey olmak zorunda da değildir. Dünya düzenine baktığımızda özgür olan hiçkimse yoktur. Sizi sınırlayan yasalar, kanunlar, kurallar vardır. Bunlar bir arada yaşamamızı sağlayan şeylerdir. Ya bunlar olmadan insanlar dilediği gibi özgür yaşasaydı ne olurdu? İnsanlar kendi kararlarını verirken özgürlüğüne göre karar verirse kaos ortamının olması kaçınılmaz değil midir? The Purge filminde olduğu gibi, insanlar bir geceliğine özgür kalıyor ve dilediğini yapma karşılığında ceza almıyorlar. Gerçekten özgürlük böyle bir şey mi ? Dilediğini yapmak. Bu kadar basit mi gerçekten.

Özgürlük tanımı gereği zor olmasıyla birlikte yaşanması gereken büyük bir sorumlulukta. John Locke’n dediği gibi, bütün insanları kendi hallerine bırakırsanız aç kurt gibi birbirlerini yemekle uğraşırlar. Eğer özgürlük böyle bir şey ise insanı kendi iyiliği için sınırlamanın bir sorunu yoktur. Fakat devlet keyfince insanları sınırlarsa bu da adaletli bir şey değildir. Örneğin; Afganistan’da yapılan son uygulamaya göre kadınlar tek başlarına uçağa dahi binemeyecekler. Kadınlar üzerinde uygulanan bu biyo-politika uygulaması özgürlüğün hangi kesiminde iyilik için yapılmıştır? Dünyanın bir yerinde kadınlar dilediği gibi özgürce dolaşırken diğer yandan kadınların kendi hakkında karar vermeleri bile yasaktır. Bu durumda özgürlük üzerine düşündüğümüzde hangi kesime uymalıyız? ABD’de evlilik dışında kadınlar dünyaya özgürce çocuklarını getirebiliyorken başka bir ülkede kadın tecavüze uğradı diye idam ediliyor.

Özgürlük işte bu yüzden tanımlaması, yorumlaması gereken zor bir konudur. Özgür hissetmek bizim bedenle değil ruhumuzla alakalı olan bir konu olarak da ele alabiliriz.Buda’ya göre özgürlük içimizdedir. Kendimizi dikenli bir yatakta bulurken bile özgür hissedebiliriz. Doğa’nın içinde bulunmak bir özgürlüktür. Yürümek bir özgürlüktür. Hissetmek bir özgürlüktür. Zaten bunlar bizim olan şeyler değil midir? O halde özgür sayılır mıyım?

Abone Ol 

AysglKpnck94

Ben Ayşegül Kapancık, Başkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslarası İlişkiler mezunuyum. Araştırma, okuma ve yazma ile ilgiliyim. Yazarlık eğitimleri almış bulunuyorum. Bu yolda kendimi olabildiğince en iyi seviyeye getirmeye çalışıyorum.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu