Genel

Siesta’nın Önemi

Abone Ol 

Bedenin bizim üzerimizde özel bir iddiası yokmuş gibi davranmak ve kim olabileceğimizi, neyi başarabileceğimizi ve nasıl düşünebileceğimizi ne kadar kontrol ettiğini gözden kaçırmak cezbedicidir.

Örneğin, kafamızda dolaşan fikirlerin her zaman aklın bir ürünü olması ve makul argümanlardan oluşan entelektüel temellere dayanması gerektiğini yanlış bir şekilde hayal edebiliriz. Politika hakkında hissettiklerimiz, mesleki geleceklerimizi değerlendirmemiz, tatillere bakışımız veya çocuklarımızın görgü kuralları, yalnızca rasyonel tümevarım temelinde zihnimizde şekillenmiş gibi görünebilir. Ama gerçekte, bilinçte olanın çoğu, zihnin tiyatrosunda kendini gösteren, bedenin eğilimlerinin yalnızca gölgesi ve kukla oyunudur. Geçici bir yoğun iyimserlik havası, sonunda insanlığın geleceğine dair kapsamlı veya gerçekçi değerlendirmemize değil, 250 ml portakal suyunun içilmesine bağlı olabilir; eşit derecede güçlü bir umutsuzluk ve öfke havası.

Özellikle ne kadar uyuduğumuzla ne kadar renklendiğini düşündüğümüzü unutmaya meyilliyiz. Bilge ebeveynler, çok küçüklerin sadece çok uzun süre uyumamaları gerektiğini iyi bilirler. Bazı acil önleyici tedbirler alınmadıkça, bebek sert görünmeye başlayacak ve ardından gözyaşlarına boğulacak ve deneyimli ebeveyn hiçbir şeyin özellikle yanlış olmadığını düşünecek. Beynin, yutulan deneyimler kargaşasını işlemesi, sindirmesi ve dağıtması gerekir ve böylece perdeler çekilir, bebek yumuşak oyuncakların yanına yatırılır ve kısa sürede uykuya dalar ve sakinleşir. Herkes hayatın bir saat içinde çok daha yönetilebilir olacağını biliyor.  

Ne yazık ki, kendimize böyle bir dikkat göstermiyoruz. Beynimize, dikkatlice sakinleştirilmesi, beslenmesi ve dinlenmesi gereken kararsız bir hayvanın içinde yer alan hassas organlar yerine sağlam bilgisayarlar gibi davranırız. Her gece arkadaşlarımızı göreceğimiz, 12 toplantı yapacağımız, çarşamba günü başka bir ülkeye hızlı bir yolculuk yapacağımız bir hafta planlıyoruz. Üç film izleyeceğiz, 14 gazete okuyacağız, altı çift çarşaf değiştireceğiz, akşam 8’den sonra beş ağır yemek yiyeceğiz ve 30 kahve içeceğiz ve sonra fikirlerimizin biraz karıştığını ve zihinsel çöküşün eşiğinde olduğumuzu düşüneceğiz. Hassas bebekliğimizin ne kadarının yetişkin benliklerimizde kaldığını ciddiye almayı reddediyoruz.

Kibirli bir şekilde, gündüz saatlerinin çoğunun, herhangi bir maliyet veya ceza olmaksızın makul bir şekilde çalışmaya ayrılabileceğini varsayıyoruz.

Siesta, bedensel gerçekliğimizin ve biyokimyasal yapımızın iyi düşünme ve hareket etme yeteneğimize koyduğu sınırların olgun bir şekilde tanınmasını sembolize eder. Tembellik yapmıyoruz, evimizin tek efendisi olmadığımızı ve en iyimizin ortaya çıkmasına izin vereceksek, boğulmuş esnemelerimizin hakkını vermemiz gerektiğini kabul ediyoruz.

Siesta rolünü kabul etmeyen bir uygarlık, aynı zamanda, ölmek için bir yer kabul edemeyen veya daha genel olarak biyolojik gerçekliğin insan çabasına koyduğu sınırlarla uzlaşamayan bir uygarlık olabilir. Kendi doğasına ayak uyduramamış bir uygarlıktır.

Nasıl durup uyumamız gerektiğini öğrendiğimizde, muhtemelen ölümlü olduğumuzu da kavrarız ve bu nedenle, her zaman kendimize ve başkalarına, tükenme bilgeliğine kulak verecek kadar nazik olmamız gerektiğini biliriz.

Abone Ol 

Bekir Bulut

1997 Adana doğumluyum. İlköğretim ve Lise eğitimlerimi Adana'da bitirdim, Birçok site'de Proje Admini, Proje Yöneticisi, Yönetim Ekibi Oryantasyon Yetkilisi, Turnuva Organizatörlüğü ve Dergi Editörlüğü yaptım.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu