GenelNewTechnology

Yapay Zekanın Günümüzde ve Gelecekteki Önemi Nedir?

Abone Ol 

Yapay Zekanın Günümüzde ve Gelecekteki Önemi Nedir?

Yapay zeka genel tanımıyla bilgisayar sistemleriyle oluşturulan robotların, insanlar gibi düşünmelerini ve onlar gibi hareket etmelerini sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir teknolojidir. Günümüzde gayet alıştığımız bir yapay zekâ teknolojisinin içinde yaşamaktayız. Kullandığımız bilgisayarlardan çamaşır ve bulaşık makinalarına, yeni nesil otomobillerden insansız hava araçlarına, fabrikalarındaki robotlardan akıllı telefonlara kadar hepsi yapay zekanın birer örneğidir. Yine yapay zekâ sayesinde trafikte belli bir yere kolay yoldan ve daha kısa zamanda gidebiliyor. Yabancı dilde konuşan insanlarla anlaşabiliyor, dünyanın dört bir yanında yaşayan insanlarla arkadaş olabiliyoruz.

Günümüzde Yapay Zeka

Günümüzde yapay zekânın hemen hemen hepimize kadar ulaşmış örneği akıllı telefonlardır. Akıllı telefonların sahip oldukları ses tanıma özelliği ile birçok işlemi konuşarak gerçekleştirebiliyor. Yüz ve parmak izi tanıma gibi gelişmiş özellikleri ile dosyalarımızı güvende tutabiliyoruz. Bunlara ek olarak bankacılık sektöründe dolandırıcılıkların önüne geçmek için yapay zeka sayesinde bir dizi güvenlik önlemi alınabiliyor. Bu örnekler dışında daha akla gelemeyecek birçok alanda yapay zeka hayatlarımızı kolaylaştırıyor. Gelecekte de kolaylaştırmaya devam edecektir.

Günümüzde insanlar gibi hareket edebilen, konuşabilen ve tepki verebilen robotlar yapılabilmektedir. Bu durum karşısında bir grup insan, robotların gelecekte insanlığı yok edecek kadar zeki olabileceklerini düşünüyor. Oysa bu düşünceler yersizdir. Çünkü robotlara yüklenen yapay zekaların kodlayıcısı insanlardır. İnsanlar, robotlara hangi özelliği kodlarsalar robotlar o şekilde davranacaklardır. Bu nedenle robotların insan üstü bir zeka kazanamayacakları düşünülebilir.

Bazı kişiler ise ilerleyen zamanlarda robotların, insanların yaptıkları işleri devralacağını düşünüyorlar. Bunun sonucunda ise insanların işsiz kalacaklarını, para kazanamayacaklarını öngörüyorlar. Fakat yapay zeka insanlara birçok işte büyük kolaylıklar sağlıyor. Yapay zekâ teknolojileriyle geliştirilmiş bilgisayar yazılımları ya da robotlarla, insanlar için zor, tehlikeli, zahmetli ve uzun zaman alan işler çok daha kolay bir şekilde yapılır. Bu tür program ve robotları geliştirmek için ise teknolojiye hakim bireylere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu durum aslında yapay zeka teknolojilerinin yeni iş imkanları doğurduğunu göstermektedir. Teknolojinin gelişmesiyle de şüphesiz yeni meslek alanları doğacaktır.

*

Yapay zeka her ne kadar günümüz insanlığı için olmazsa olmaz haline gelmiş ve yaşamı kolaylaştırıyor olsa da birtakım tehlikeler barındırdığını ifade etmek gerekir. Yapay zeka teknolojisi ile geliştirilmiş bazı programlar, insanların kişisel bilgilerini farklı ortamlarda kullanmak üzere toplayabilir. Bu nedenle özellikle sosyal medya kullanıcıları yaptıkları paylaşımlara dikkat ederek gizliliğe önem vermelidirler.

Sonuç olarak yapay zeka alanındaki gelişiminin, insanlık adına büyük faydaları olacağı ortadadır. 1911 yılında Nobel ödülü alan Marie Curie, teknolojik ve bilimsel gelişmelerin faydasının zararından daha fazla olacağını dile getirmiştir. Gelecekte gelişmiş robotlar üretmek, insanlık için çok farklı deneyim alanları oluşturur. Teknoloji ve yapay zeka üzerindeki gelişmeler, gelecekteki heyecan uyandıracak dünya için kapıları aralamaktadır.

hakkımızda ; https://kadirkucuk.com/hakkimda/

Abone Ol 

Kadir Küçük

Site Yöneticisi ve Kurucusu I Araştırmacı I Yazar I Şair I Web Site Mimarı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu