Genel

Youtuber Olmak Artık Daha Kolay

Abone Ol 

Nasıl yani daha kolay ?

Bildiğiniz gibi dünya genelinde ve ülkemizde kazandığımız gelirleri vergi dairelerine bildirmemiz gerekiyor. Youtuberlar da tıpkı bir market , kırtasiye vs. gibi youtube ve sponsorlar üzerinden elde ettikleri gelirlerin vergisini ödemekle yükümlüler.

Peki bütün bunları nasıl yapıyorlardı ?

Yukarıda örnek verdiğimiz işletmeler gibi ürettikleri içeriklere en yakın olan bir şirket türünü seçerek başlıyorlar. Sonrasında ise kazandıkları gelirlerin faturalarını kesip muhasebecilerine ulaştıryorlardı. Bunu sadece youtuberlar değil yaptığı işlerden gelir elden herkes yapmakla yükümlü.

Uzun Lafın Kısası

Artık internet üzerinde metin , ses , video , görüntü gibi içerikler üretip bu içeriklerden gelir elde eden kişiler eskisi gibi şirket aç , fatura kes vb. durumlarla uğraşmayacaklar.

Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası getirilecek. Buna göre, internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar Gelir Vergisi’nden istisna tutulacak. Bu istisnadan faydalanılabilmesi için Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şart olacak. Bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla yüzde 15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve Gelir Vergisi Kanunu’nun ‘muhtasar beyanname’ ve ‘vergi tevkifatının yatırılması’ başlıklı maddelerindeki esaslar çerçevesinde beyan edip ödemekle yükümlü olacak. Bu tutar üzerinden ayrıca tevkifat yapılmayacak. Mükelleflerin, düzenleme kapsamı dışında başka faaliyetlerinden kaynaklanan kazanç ya da iratlarının bulunması istisnadan faydalanmalarına engel olmayacak

Kaynak : T24

Resmi Gazete’de yayınlanan kararın tamamını okumak için tıklayın!

Abone Ol 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu