İNSAN DOĞASI
İnsan Doğası : İnsan bencil midir? Yoksa insan doğası gereği mi bencildir? İnsan varolduğunda kötü müdür yoksa iyi olarak mı dünyaya gelir?
Filozoflarında birçok görüşü ortaya attığı insan doğası nasıldır?
Bana soracak olursanız insan doğduğunda nötr’dür. İnsanın karakterini çevresi, ailesi ve hayat şartları belirler. Peki filozoflar nasıl düşünüyor bu konuda;
İnsan doğası kötü olduğu savunuluyor. Başta filozof Hobbes bu görüşü savunmaktadır.
Rousseaun’nun insan iyidir ancak çevresi kötüdür düşüncesi vardır. Aydınlanma filozofu Rousseauya göre doğduğumuzda yüreğimizde tek bir kötülük bulunmaz. Yeni doğan bir bireyin sahip olduğu ilk duygu öz-sevgidir, ikincisi ise merhamettir. Temel duygumuz olan öz-sevgi refah ve varlığın devamını sağlarken ikinci duygumuz olan merhamet bastırılmadığı sürece ya da kendi varlığın korunması tehlikeye girmedikçe insan canlı hiçbir varlığa kötülük yapamaz.
Benim de düşüncem aydınlanma filozofu Rousseaun gibidir. İnsan yaşadıkca iyiliği kötülüğü kavrar ve nasıl olmak istediğine karar verir.
Bir başka filozof Richard Dawkins’e göre insan bir gen makinesi’dir. Davranışları belirleyen karakter gen üzerinde bulunur. Bu görüşe bakacak olursak insanın ebeveynlerinden aldığı genlere göre iyi veya kötü doğacağını bilebiliriz fakat çoğu aile bireyi iyiyken sadece bir istisnanın olup kötü bir birey olması bu görüşü düşündürür.
Olaya islam açısından bakalım; Allah insana akıl vermiştir. Onu doğru kullanmadığımızda ne hale geleceğimizi de bildirmiş ancak tercihi yine kişinin kendisine bırakmıştır. Yani insan doğruyu yanlışı ayırt edebilen bir canlıdır. İyi veya kötü olmayı da ayırt edecektir.