Genel

Ben-Merkezcilik

Abone Ol 

Dünya çapında küreselleşme yaşanırken; insanlar arasında Ben-Merkezcilik ( Egosantrizm ) egosu baskın gelir. Bu kişiler her konuda kendini öne atarak: Ben bilirim,ben yaparim, benim bilgilerim dogru, fikirlerime insanlar saygı gösterip onay vermeli vb. düşünüp kendi mekanizmaları doğrultusunda yön vermeyi severler.
Bilimde Ben-Merkezcilik egosunun bir çok ismi vardır.
Bunlar:
-Kontrol illizyonu, Egosantrizm olarak adlandırılır.
Ben-Merkezci insanların kisiliklerini gözlemlediğimizde ya çocukluğuna dayalı ruhsal çöküntü ya da yetiskinlik sürecindeki ruhsal çöküntülerden kaynaklı oldugu tesbit edilmiştir. Bu tür hastalara tıp dilinde “Marsistik Kisilik Bozukluğu” da deriz. Bu döngüye sahip kisiler empati yapmadığı sürece başkalarının duygu ve düşünceleri onlar için dikkate alınmaz, yok hükmündedir. Bundan dolayı konulara çözüm odaklı değil; kendi dünyasının merkezi penceresinden bencilce haklı olmamın rolünü üstlenip çevresindekilere kabul ettirme politikasını uygular. Bu özellikleri onların çevresinde olumlu izlenim bırakmadığından sıcak iliski kuramazlar.
Empati kavramını Ben-merkezci Mekanizmasına aşılanmadığında zamanla sevdikleri tarafından iliskilerinde mesafe koyulduguna sahit oluruz,bu da telafisi olmayan sonuçlar doğurabilir.

Abone Ol 

Hatice Mert Onat

2010yilinda Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi (lisans) mezun oldum. 2019da Tıbbi Dökümasyon ve Sekreterlik (AÖF) bitirdim. 2022 Adalet (AÖF) bitirdim. Daha sonra kitap okuyup yazmak vazgeçilmezlerim arasında olduğu için yazarlık yolunda kendimi geliştirmek için bu yolu seçtim.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu