Genel

Duygular Hakkında Her Şey: Neden Bu Kadar Önemli?

Duygular Hakkında Her Şey

Abone Ol 
Duygular Neden Bu Kadar Önemli

Duygular bazen neden bir anda belirli bir şekilde hissettiğinizi merak edebilir ve sadece birkaç dakika sonra tamamen farklı bir duygu yaşayabilirsiniz. Günlük olarak bir dizi duygu yaşıyoruz ve hepsi kendi yollarıyla önemlidir. Büyük soru şudur: neden?

Duygu, çeşitli amaçlara hizmet ettikleri için yaşamlarımız için çok önemlidir. Stresli durumlarda bize rehberlik ederler ve diğerlerinin yanı sıra arkadaşlık ve ilişkilerde başkalarıyla bağlantı kurmamıza yardımcı olurlar. Duygu geçici, güçlü, karmaşık, kalıcı ve hatta yaşamı değiştiren olabilir. Bizi belirli şekillerde hareket etmeye motive ederler ve bize sosyal dünyalarımızda anlamlı bir şekilde etkileşim kurmamız için ihtiyaç duyduğumuz araçları ve kaynakları verirler.

Aynı zamanda, duygu karmaşıktır; anlamakta zorlanabilirler. Bazılarımız duygularımızın karmaşıklığıyla boğuşur, bazıları ise onları hiç deneyimlememeyi tercih edebilir. Bazen, duyguların hayatımızda oynadığı iniş çıkışlardan geçmek zorunda kalmasaydık hayat daha kolay olurdu gibi görünebilir. Peki neden bu kadar önemliler?

Başkalarıyla bağlantı kurma

Duygu, başkalarıyla empati kurmamıza, onları takdir etmemize ve onlarla bağlantı kurmamıza yardımcı olur. Biriyle sohbet ettiğinizde ve anlaşıldığınızı hissetmek iyi hissettirmiyor mu? Yardım edebildiğiniz, kulak verdiğiniz ve başka biriyle empati kurabildiğiniz zaman bu duygudan zevk almıyor musunuz? Duygu, başkalarıyla anlamlı ve özgün bağlantılar kurmamıza yardımcı olur.

Kendi duygularımızın başkalarına değerli bilgiler sağlaması gibi, çevremizdeki insanların duygusal ifadeleri de bize zengin bir sosyal bilgi sağlar. Sosyal iletişim günlük hayatımızın önemli parçasıdır, bu nedenle diğer insanların duygularını yorumlayabilmek ve bunlara tepki verebilmek önemlidir. Uygun şekilde yanıt vermemizi ve arkadaşlarımız ve ailemizle anlamlı ilişkiler kurmamızı sağlar.

Tehlikeyi Tespit Etme

Adrenalininiz devreye girer ve duygularınız yoğunlaşarak sizi hızlı hareket etmeye motive eder. Duygu, hayatta kalma ve başarı şansımızı en üst düzeye çıkaracak eylemlerde bulunmamıza yardımcı olur.

Olumlu ve olumsuz duyguların bir karışımını yaşamak önemlidir. Olumsuz duygu, tehlikede olduğumuzda bizi güvende tutmak için tasarlanmıştır. Rahatsız edici duygu olsada, en etkili şekilde tepki verebilmek için korku veya endişe hissetmemiz gerekir. Olumsuz duygu, tıpkı olumlu duygu gibi, hayatımızı iyileştirmek için bizi motive eder.

Karar Verme

Karar verme sürecinde duygu önemlidir. Bilge zihin, duygularımızı hissetmemizi ve gerçeklere odaklanmamızı sağlar. Duygularımızdan ve başkalarının duygularından koptuğumuzda, genel olarak en iyi seçimi yapamayabiliriz. Duygularımızı ve bize sunulan gerçekleri bir arada kullanarak sağlıklı, etkili ve kendimize veya başkasına zarar vermeyen şeyleri yapabiliriz.

Sonuç olarak, akşam yemeğinde ne yemeye karar verdiğimizden, hangi siyasi adaylara oy vermeyi seçtiğimize kadar, duygularımız aldığımız kararlar üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

Açıkçası, duygu tatmin edici, sağlıklı yaşamlar yaşamak için kritik öneme sahiptir. Peki duygularınızı tolere etmekte ve yönetmekte zorlanıyorsanız ne yapabilirsiniz?

Nasıl hissettiğiniz hakkında bir arkadaş veya aile ile konuşmak uzun bir yol kat eder. Başka bir seçenek de bir günlükte nasıl hissettiğinizi yazmaktır.

Güvendiğiniz insanlarla konuşmaktan yeterince rahatlamıyorsanız, bir terapistle bağlantı kurmaktan büyük ölçüde faydalanabilirsiniz.

Terapist, duygunuzu etkili bir şekilde tanımlamanıza, anlamanıza ve bununla başa çıkmanıza yardımcı olur.

Hangi yolu seçerseniz seçin, duygularınızla uyum içinde yaşamaya çalışın. Bu şekilde, kim olduğunuzu ve ne yapmanız gerektiğini keşfetmek için şefkat ve merakla duygularınıza odaklanabilirsiniz.

Düşünceleriniz Duygularınızı Nasıl Etkiler?

Abone Ol 

Bekir Bulut

1997 Adana doğumluyum. İlköğretim ve Lise eğitimlerimi Adana'da bitirdim, Birçok site'de Proje Admini, Proje Yöneticisi, Yönetim Ekibi Oryantasyon Yetkilisi, Turnuva Organizatörlüğü ve Dergi Editörlüğü yaptım.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu