Genel

Duyguları Yönetmek İçin Diyalektik Düşünmeyi Kullanmak

Diyalektik Düşünmeyi Kullanmak

Abone Ol 

Diyalektik, aynı anda meydana gelen iki karşıt güç, duygu veya durumdur. Diyalektik ifadeler şunları içerir: “Yağmur yağıyor ve dışarısı güneşli”, “Mutlu ve üzgün hissediyorum” ve “Seni seviyorum ve şu anda sana ara veriyorum.” Diyalektik, özellikle günümüzde her zaman iş başındadır. Diyalektik düşünerek ve hareket ederek duygularınızı sakin tutabilir ve bir durumda iki gerçeği görmek için yeni bir mercekten bakabilirsiniz.

Diyalektik, DBT’nin temelidir, aslında, kelime adında bile var! Bize her şeyin bir zıttı olduğunu öğretir ve zıtlıklar arasında dengeyi bulduğumuzda daha etkili olmaya meyilliyiz.

Diyalektik denge demektir ve DBT’de kabul ve değişim fikrini dengelemek özellikle önemlidir. Son zamanlarda “ama” kelimesini sık sık kullanıyorsanız veya pozitifleri negatiflerle birlikte iskonto etme eğilimindeyseniz, son zamanlarda nötr veya sakin bir duygusal durumda kalmak çok zordur.

Duygularınızı daha etkili bir şekilde yönetin ve diyalektik uygulayarak soğukkanlılığınızı koruyun! İşte şu anda diyalektik olarak nasıl düşünüp hareket edeceğinize dair bazı ipuçları:

Evrenin zıtlıklarla dolu olduğunu kabul edin.
Bir durumu görmenin her zaman birden fazla yolu olduğunu ve bir soruna her zaman birden fazla çözüm olduğunu kabul edin. Otomatik düşünmenize alternatifler düşünün.

Örneğin, kendinize “dışarıda yağmur yağıyor, bu yüzden bugün korkunç bir gün olacak” veya “odanızı temizlediğini biliyorum, ama yeterince iyi değil” demeye şartlandırıldıysanız, muhtemelen kendinizi kötü hissedeceksiniz.

Negatif duygusal sıcaklıkta artış. Yağmur yağabileceğini ve hala içeride güzel bir gün olduğunu veya bir kişinin bir odayı temizleyebileceğini ve bunun standartlara uygun olmadığını düşünün.

Zıtlıkları dengeleyin ve aşırılıkları bırakın. Zıt gibi görünen iki şeyin ikisi de doğru olabilir. Kendinizi, başkalarını veya durumları düşünürken dilinizi izleyin ve değerlendirin.

“Her zaman/asla”yı “bazen” ile değiştirin, “ya/veya”yı “hem/ve” ile değiştirin ve “ama”yı “ve” ile değiştirin. Konuşurken düşüncelerinizi ve konuşmanızı değerlendirin ve aşırı uçlarda konuştuğunuzda kendinizi yakalayın.

Ardından, aynı düşünceyi kafanızda yeniden ifade ederek veya bu cümleyi yüksek sesle yeniden ifade ederek dilinizi değiştirin.

Diyalektik bir yaklaşımla ebeveynlik yapın. Etkili ebeveynlik, doğrulama ve kuralların yanı sıra beklentiler ve esneklik gerektirir. Ailenizdeki belirli kurallar veya sınırlar konusundaki duruşunuzu düşünün ve yumuşatmanız veya sıkılaştırmanız gereken alanları vurgulayın.

Kendinizi “Matematik sınavında aldığınız B ile gurur duyduğunuzu biliyorum ama daha iyisini yapabileceğinizi biliyorum” gibi ifadeler yaparken bulursanız, bir diyalektik kullanarak yeniden ifade edin. Bu cümleyi “Matematik sınavından B aldın ve daha iyisini yapıp yapamayacağını merak ediyorum” şeklinde yeniden ifade edebilirsin.

“Şu anda bir şeyler atıştırmak istediğini biliyorum ama ben çalışıyorum” diyorsanız, bunun yerine “Atıştırmalık için acıktınız ve bunu kendi başınıza yapabileceğinize güveniyorum” ile değiştirin. Çocuğunuza onun bakış açısını anladığınızı gösterebilir ve diyalektiği kullanarak fikrinizi sunabilirsiniz.

Diyalektik, Diyalektik Davranış Terapisinin veya DBT’nin ayrılmaz bir parçasıdır. Spektrumun iki zıt ucu arasındaki dengeyi bulmayı öğretir.

Aynı zamanda başkalarının duygularını doğrulamamıza ve aynı anda inançlarımızı paylaşmamıza izin verir. Hem doğrulayıcı hem de işlemsel. Diyalektik olarak hareket ederken hem doğru olan iki gerçeği belirtiyorsunuz hem de alternatifler veya olasılıklar öneriyorsunuz.

Hemen şimdi hayatınıza diyalektik düşünceler veya eylemler eklemeye başlayabileceğiniz yolları düşünün. Belki sinir bozucu bir durumu, karşıtların her ikisinin de doğru olabileceğini kabul ederek, sizi sınırlamadan kabul edebilirsiniz.

Belki güne olumlu bir notla başlamak için dilinize dikkat edebilir ve diyalektik ifadeleri sabahları bütünleştirebilirsiniz. Belki tartışmaları azaltmak için çocuğunuzla diyalektik bir şekilde konuşabilirsiniz. Diyalektiği günlük rutininiz haline getirerek, bu rahatsız edici zamanlarda duygularınızı daha iyi yönetebilirsiniz.

Abone Ol 

Bekir Bulut

1997 Adana doğumluyum. İlköğretim ve Lise eğitimlerimi Adana'da bitirdim, Birçok site'de Proje Admini, Proje Yöneticisi, Yönetim Ekibi Oryantasyon Yetkilisi, Turnuva Organizatörlüğü ve Dergi Editörlüğü yaptım.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu