İnançlar, değerler ve normların insan yaşamındaki yeri ve önemi
İnançlar:
İnsanlar bazı inançlarına göre olaylara karşı tutumlarını şekillendirirler. İnançlar, bireyin kendi duygularının bazı yönlerinin (iç alan) algılanması ve tanımlanmasıyla oluşturulan sürekli bir duygusal ağdır. İnsanların ilk inançları, iyi ve kötü doğa olaylarını algılamalarından kaynaklanır ve onları zihinlerinde barındırır. İnsanlar baskıdan, korkudan, terörden veya tersine, onlara iyi şeyler sağlayan, tutumlarını şekillendiren eylem ve olaylardan etkilenirler. Ancak doğuştan gelen çevresel olaylardan etkilenmeye karar verme yeteneği de tutumların oluşmasında rol oynar.
İnanç, bilgi, inanç ve inançları içeren psikolojik bir olgudur. İnançlar genellikle kişisel ilkelerin kaynağı haline gelir. Bilgimizi, düşüncelerimizi ve inançlarımızı göstermek istediğimizde, bunu davranış ve tutumlarımızla göstermeye çalışırız. Böylece tutumlar, belirli değer yargılarının ve inançlarının arkasına gizlenir.
İnançlar ve tutumlar insanlara birçok önemli hizmet sunar. Temel yöntemler, insan bireyselliğinde ve kararlarında süreklilik sağlamak, çeşitli günlük olay ve etkinlikleri yorumlayarak anlam kazanmak ve kişisel hedeflere ulaşmak için kullanılabilecek alternatif yöntemleri karşılaştırmak ve seçmeye yardımcı olmak olarak tanımlanabilir.
Değerler:
Değerler ve tutumlar arasında bir fark vardır. Genellikle yakın bir ilişki olmasına rağmen, tutumlar ve değerler arasında ayrım yapmak zordur; değerler, eylemlerin arkasındaki tutumları yansıtır. Değerler, bir tanımla, bir sosyal grubun veya toplumun üyelerinin çoğunluğu tarafından doğru ve gerekli olarak kabul edilen, varlığını, birliğini ve devamlılığını sağlamak ve sürdürmek için evrensel temel ahlaki ilkeler ve inançlar, düşünceler, amaçlar ve çıkarlardır. Paylaşılan duygular. Herkesin herhangi bir konu veya kişi için net değerleri vardır. Herkesin bir kuruma girdiğinde ne yapması ya da yapmaması gerektiği konusunda net bir fikri vardır. Değerler bu fikirlerin temelidir. Değerler, çevremizdekilerle geliştirdiğimiz ilişkiler yoluyla öğrenilir. Bunun yanı sıra içinde yaşadığımız toplumun kültürel yapısı da bize belli değerleri aşılamaktadır. Eşitlik, demokrasi, adalet, başarı ve barış değerleri kültürümüzde pekiştirdiğimiz değerlerden bazılarıdır. İnsanların sahip olduğu değerler nispeten tekrarlayıcı ve tutarlıdır. Böylece kolay kolay değişmezler.
Normlar:
Norm, davranışın toplumda uygun olup olmadığını gösteren bir standartlar veya kurallar sistemidir. Başka bir deyişle, normlar, belirli durumlarda beklenen davranış ve davranış kalıplarıdır. Bireylerin genellikle başkalarının davranışları hakkında beklentileri vardır. Normlar, bu eylemlerin istenip istenmediğini belirler.
bkz: Kadir KÜÇÜK