KORONAVİRÜS’ÜN TEKNOLOJİYE YANSIMALARI NASIL OLDU?
KORONAVİRÜS’ÜN TEKNOLOJİYE YANSIMALARI NASIL OLDU?
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün, yaşam dinamiklerine de tesir etti. Birçok standart, özelliğini kaybetmeye, ya da farklılaşmaya maruz kaldı.
Acaba koronavirüsün teknolojiye yansımaları nasıl oldu?
Teknolojiyle Aramız Nasıl?
Teknolojiyle aramız nasıl sorusu, toplumumuzda ve dünyanın genelinde cevabını bekleyen öncelikli sorulardan biri haline geldi.
Belki de bundan 25 yıl önce pek çok insanın “araç olarak görüyorum ”dediği teknoloji. 21.yy ile beraber yaşantımız içerisinde adım adım yerini daha güçlü aldı ve sağlamlaştırdı. Alışverişten bankacılığa, eğitimden, sağlığa vb. birçok konuda olmazsa olmaz hale geldi.
Artık dijital bir dünya oluştu. İnsanların uğraşlar verdiği, hayatlarını zorlaştıran, zaman olarak büyük kayıplar yaşatan pek çok şey bu dünya sayesinde bir dokunuşla çözülebilir durumda. Büyük sermaye grupları, holdingler yatırımlarını tamamen teknoloji endeksli yapar hale geldi. Kimilerine göre bu durum dünya genelinde büyük bir işsizliğe neden oldu. İş gücüne duyulan ihtiyaç önemini kaybetti. Teknolojinin dünyaya açılabilme, tanıyabilme ve en nihayetinde tanıtabilme şansı vermesi, yerel ve gelenekçi yaklaşıma büyük bir sekte vurdu.
Peki, Koronavirüs Sürecinde Teknolojiye Talep Ne Durumda?
2019’un Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyanın hemen hemen her yerine yayılarak pandemi olarak kabul edilen koronavirüs milyonlarca insanın ölümüne neden oldu. Alınmaya çalışılan önlemlerin başında karantinalar geldi. İnsanlar evlerine hapsolmak durumunda kaldılar. Ve bu süreç kısmen devam etmekte. İnsanlar eğitimden iş takiplerine, sağlıktan alışverişe kadar pek çok şeyi evden yapar hale geldi. Böylelikle teknolojiye duyulan önem daha da arttı. Geçmişten bu tarafa teknolojiyi kullanan, kendini sürekli güncel tutan büyük yatırımcılar bu kriz dönemini fırsata çevirdiler. Satış ve pazarlama internet ortamında büyük bir ivme yakaladı. Hatta Alibaba, Amazon gibi büyük şirketler tedarik aşamasında sıkıntılar yaşamaya başladı. Daha önce teknolojik yatırımlarını sınırlı tutan meslek grupları hızla dijital dünyaya uyum sağlama çabasında. Sosyal medya kullanımı dünya genelinde büyük bir artış yakaladı. Facebook, instagram vb. uygulamalar ücretli ortak sayısını hayli artırdı.
Youtube vb. dijital içerik platformlarına veri aktarımı sıklaştı. Sanat dünyası kısıtlamalar nedeni ile etkinliklerini çevrim içi bilet satışları ile izleyici ve dinleyiciye sunmaya başladı. Bunun gibi pek çok örnek gösteriyor ki teknolojiye talep gittikçe artmakta.
Bundan Sonra Ne Olacak?
Görünen o ki bundan sonra koronavirüsün etkisini azaltmaya başlasa da artık eskisi gibi olmayacak pek çok şey var hayatımızda. Belki de bunlardan en çok etkileneceklerin başında teknolojiye olan eğilim gelecek. Sıradan olamayacak kadar önemli hale gelen teknoloji, yaşantımız içerisinde popülaritesini gün be gün artırmaya devam edecek.
Buradan ana sayfaya giderek diğer yazılarımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.