Genel

Strateji

Abone Ol 

Strateji, eski dönemlerde askeri platformlarda kullanılan bir ifadeyken günümüzde başarıyı arzulanan her platforma yayılmıştır. Strateji kelimesi rekabet dünyasının artmasıyla markaların sıklıkla kullandığı bir ifade haline dönüşmüştür. Özelikle marka savaşlarının etkili bir silahına dönüşen strateji, kazananın kim olacağını belirleyen muazzam bir güçtür. Peki, nedir bu stratejinin anlamı?

Strateji, kelime anlamı olarak belirlenen bir amaca ulaşmak için uygulanan yöntemler ve izlenen yolların bütünü şeklinde tanımlanabilir. Aslında strateji bir planlama süreci olsa da bir plandan çok daha fazlasıdır. Burada bahsedilen plan kısa vadeli süreçlerin çok ötesindedir. Aslında stratejide günü kurtarmak değil geleceği planlamak vardır. Markalar strateji belirlerken en altta yatan amaç da zaten marka geleceğini şekillendirmektir. Yani strateji, markaların geleceği yönetmek için kullandıkları etkili ve vazgeçilmez bir araçtır denebilir.

Strateji basit düzeyde bile olsa bireysel hayatların içinde dahi vardır. Özellikle başarılı bireylerin hayat hikâyelerini incelediğinizde başarı için stratejiler belirlediklerini göreceksiniz. Gerçek başarı asla tesadüf değildir. Arkasında etkili bir plan ve amaca hizmet eden rutin çalışmalar vardır.

Bunlar stratejinin temelinde var olan değişmez olgulardır. Başarının bireysel ya da kurumsal boyutta olması fark etmeksizin arkasındaki güç etkili bir şekilde planlanan ve yönetilen stratejidir. Strateji tutarlılık ister ve süreklilik gerektirir. Eğer stratejinin, amaçlanan hedeflere hizmet etmediği tespit edilirse şartlara göre değiştirilmesi yenilenmesi gerektiği de unutulmamalıdır. Çok iyi hazırlanmış stratejik başarı planları, şartların değişmesiyle fiyaskoyla sonuçlanabilir.

Özellikle teknoloji dünyasındaki marka rekabetlerinde buna oldukça sık rastlanmaktadır. Bu sebeple stratejilerde değişime açık olmak da önem arz eder. Stratejiler konusunda karalı ve tutarlı olmak kadar gerektiğinde değiştirebilmek de şirket bünyesinin strateji konusundaki profesyonelliğini gösterir.

En basit tanımıyla strateji, elinizde var olan kaynakları verimli kullanarak en iyiye ulaşma çabasıdır. İnsanlara ya da kurumlara uzun vadeli bir süreci görme fırsatı verir. Stratejinin, satranç oyununu andıran bir düşünme mantığı vardır, diyebiliriz. Tek bir hamle ile yetinmek yoktur stratejide, birkaç adım sonrasını hesaplamanız gereklidir.

Üstelik rakiplerin yaptığı hamleler ve yapması olası hamleler de bu strateji içinde fark edilip değerlendirilmek zorundadır. Profesyonel bir strateji bunu gerektirir. Aksi halde yapılan onca çalışma, en ufak pürüzlerde başarıya ulaşamayan içi boş strateji sloganlarından ibaret kalır. Kısaca strateji, sizi hedefinize götürebilecek en akıllıca yoldur.

Marka geleceği önündeki hedeflere dayalı belirsizlikleri ortadan kaldırır. Marka için hedefin ne olduğu kesinleşir. Netleşen amaçlar doğrultuda yapılması gerekenleri bulmak ve sorunları çözümlemek daha kolay olur. Belirsizlik kalkarak yerine kararlı bir amaç olgusu yerleşir. Ayrıca firmaların kısa sürede doğru karar vermesi gereken, krizi fırsata çevirebilecek dönüm noktaları olur. Bunun için firma davranışında, kararsızlık yerine etkili seçim becerisi olması gerekir. İşte strateji, firmanın seçim kararsızlıklarını ortadan kaldırarak marka bünyesinin kısa zamanda bile doğru tercih yapmasını sağlar. Strateji, marka hedefine giden en doğru yolu gösterir. Tercihleri doğru ve etkili yapma konusunda kişi ya da kuruma referans olur.

Her iyi strateji rekabetçiler arasında farkındalık yaratır. Bir stratejinin başarıya ulaşması öncelikle farklı olmasına bağlıdır. Rol model alınan stratejiler olsa da birebir taklitten sakınılması gerekmektedir. Çünkü her kurumun düzeni ve yapısı birbirinden farklıdır; dolayısıyla değişkenler göze alınarak farklı stratejiler kullanılmalıdır. Aynı stratejilerin farklı markalarda aynı etkiyi göstermesi beklemek büyük hata olur.

Farklı ve etkili planlanmış stratejiler firmaların marka değerini yükseltir. Rakipleri arasında marka ismini öne çıkarır ve tüketici kitlesinin dikkatini çekmeyi başarır. Bu durum da markalaşma süreci için stratejinin olmazsa olmaz bir etken olduğunu kanıtlar niteliktedir. Markalaşmak için birçok firma stratejiler üzerine yoğunlaşmaktadır. İyi fikirleri temelinde barındıran stratejiler, markaların en büyük gücü haline dönüşebilir. Stratejinin başarılı olması elbette verimliliği artıracaktır. Bu sebeple kar amacı güden gündemde kalmayı hedefleyen her firma için strateji hafife alınmaması gereken bir güç haline gelmiştir.

Giderek küreselleşen ve giderek artan rekabet ortamı içinde ayakta kalabilmek için şirket yönetiminizin başına stratejiyi getirmelisiniz. Stratejik yönetim, artık birçok firmanın önemle üzerinde durduğu bir konu. Alanında uzman kişiler sayesinde markalaşma adına stratejiler, çığır aşan çalışmalara dönüşebilir. Teknolojik ortama taşınan her şey gibi strateji de değişim ve dönüşümden nasibini almıştır.

Kurumlar için strateji, tüm birimlerin iş birliğine dayalı planlama sistemlerine dönüşmüştür. Kurum içindeki yapıların aynı amaca hizmet etmesini kolaylaştıran strateji özellikledijital pazarlama furyasını etkili şekilde kullanmayı hedefler.

Dijital dünyada reklam stratejiniz olmak zorundadır. Bunun için sosyal medya uzmanları sizin için profesyonel yardım sağlayabilir. Firma bünyesinde e-ticaret uzmanı çalıştırmanız da ufkunuzu genişletmek için gerekli adımlardan biridir. Dijital platformların önemi giderek artarken markaların da sıradan bir sosyal platform kullanıcısından fazlası olması gerekmektedir.

Rakipleriyle aynı müşterilere hitap etmeye çalıştıkları düşünülürse seçilen taraf olabilmek için fark yaratmak zorundadırlar. Ve farkı yaratacak olan dijital dünyadaki dijital pazarlamastratejileri olacaktır. Enstitü bünyesindeki ayrıntılı blog yazılarından yararlanarak dijital medyanın gerektirdikleri hakkında bilgilenebilir, gerekli adımları etkili şekilde atabilirsiniz. Stratejinin genel özellikleri;

Strateji, birey ya da kurumlar için en güvenilir yol göstericidir. Hedeflere ulaşırken izlenecek yolları belirlemeyi kolaylaştırır.

Strateji, bir analiz sürecidir. Kullanılacak metotların sonuçlarını önceden tespit etmenize olanak tanıyan bir düşünme sistemi barındırır. Bu düşünme yöntemi, mantık ilkeleri ve ilişkileri üzerine kurulmuş, karar verme ve kararlar içindeki engellerin kaldırmasıyla ilgilidir.

Strateji, aynı müşteri kitlesine hizmet eden markalar arasında farklılaşmayı arttırır ve markanın müşterilerce ayırt edilmesini kolaylaştırır.

Strateji hedefe sıkı sıkıya bağlıdır. Markalar imkanlarını ve çalışanlarını bu hedef için koordineli şekilde kullanır. Marka stratejisi, markanın genel amaçlarına hizmet eder ve tüm güçleri bu amaçlar etrafında toplar.

Strateji, çevresi ile markanın ilişkilerini düzenlemeye yardımcı olur.  Ekonomik, teknolojik, politik ve sosyal bakımdan çevresel değişimler karşısında işletmenin, olumsuz etkilerden kurtulabilmesini sağlar. Olumlu etkilerden ise en verimli şekilde yararlanma fırsatları yaratır.

Strateji kısa süreli planların çok ötesindedir. Geleceğe ışık tutar. Stratejik planlamalar, işletmenin uzun sürede izleyeceği politikalarla ilgilidir. Ve istikrarlı uygulamalarla sonuca ulaşabilir.

Strateji işletmenin bütün finansal ve beşeri kaynaklarını etkili bir şekilde yöneten ve faaliyete geçiren bir unsurdur. Bu nedenle strateji markanın günlük hayatı içinde meydana gelen olayların ve alınan kararların yön vericisi veya problem çözücü referansı olmaktadır.

Strateji, motivasyon arttırıcıdır. Marka bünyesinde çalışan tüm birimleri cesaretlendirme ve harekete geçirme aracı olarak da kullanılır. Stratejinin güdüleyici özelliğinden yararlanılarak iş birliği motivasyonu arttırılabilir. Çalışanlar belirsizlik ortamında daha amaçsız bir şekilde hareket ederler. Ancak çalışanlara gelecek hakkında belirsizliği giderici bilgiler sunuldukça ve gidilecek amaçlar net bir şekilde aktarıldıkça çalışma hırsları ve cesaretleri de artacaktır.

Strateji, işletmenin mevcut kaynaklarından nasıl yararlanılacağını ve uzun süre içindeki dağılımının plan takvimini içerir. Bu plan; bir pazarda, bir sanayi kolunda veya bir ekonomik faaliyette rakip güçlerin önüne geçebilmek ayrıntılandırılmış bir öngörüdür.

KAYNAK:  https://www.iienstitu.com/blog/strateji-nedir-2

Abone Ol 

bdllhcngz

Masal-hikaye-şiir ve kurgu sanatçısı,kurulması planlanan Türkiye Sanat Kurumu'nun (TÜSAK) fikir babası,araştırmacı,yazar,bilim adamı,uluslararası süper model,halterci. Öğretmen bir baba ve ebe bir annenin 3. çocuğu olarak 1983 yılında o zamanlar Sinop'un Boyabat ilçesine bağlı Saraydüzü köyünde doğdu.İlk öğrenimine 1989'da buradan taşındıkları az ilerdeki,babasının tayin olduğu Çorman Köyü İlkokulu'nda başladı.1990 yılında sanat hayatına başladı.Televizyondan dinlediği masallardan ve hikayelerden etkilenerek masal ve hikaye kurguları yapmaya başladı ve bir dizi masal ve hikaye yaptı ancak bunları kağıda geçirmedi.Ayrıca alışılmış çocuk oyunları oynamak yerine kendi aklından çocuk oyunları türetti ve bu oyunlar arkadaşları tarafından da ilgi gördü.Böylece çok küçük yaşta yaratıcı zekasını çevresine gösterdi.Öğrenimine 1992 yılında babasının tayini dolayısıyla taşındıkları Boyabat İlçesi Hamit Tekin İlköğretim Okulu'nda devam etti.1994 yılında şiir yazmaya başladı ancak şiirlerini yazdığı kağıtlar bir süre sonra kayboldu.Bir süre sonra şiir yazmaya devam etti.1997'de ilköğrenimini tamamladı ve orta öğrenimine buradaki Sağlık Meslek Lisesi Tıbbi Sekreterlik Bölümü'nde devam etti. Buradan 2001'de mezun olunca tıbbi sekreter ünvanı ile devlet memuru olarak atanması gerekirken devlet kurumlarına memur atanması ile ilgili kanun değiştirildiği için devlet memuru olarak atanması yapılmadı. 2002'de ehliyet aldı. Aynı yıl Gazi Üniversitesi Büro Yönetimi ve Sekreterlik Bölümü'ne girdi. Bu sıralarda önce Kültür Bakanlığına sonra da Başbakanlığa mektup ve dilekçe yoluyla yaptığı Türkiye Sanat Kurumu'nun (TÜSAK) kurulması önerisi kabul edilerek bu konuda çalışma başlatıldı. Bu bölümden onur listesine girerek 2004'de mezun oldukdan sonra 2008'de Anadolu Üniversitesi (Açıköğretim) İşletme Fakültesi İşletme Bölümü'nde lisans eğitimini tamamladı. 2009'da Boyabat'da İş-Kur'un düzenlediği Lambri Kaplamacılığı Kursu'na girdi ve sertifika aldı. 2009 Eylül Ayında Askerliğini Rize Merkeze bağlı Çaykent Beldesi'nde kısa dönem Jandarma eri olarak yaptı. 2010'da sosyal medya ve paylaşım siteleri aracılığı ile yüz modelliği yapmaya başladı. Boyabat İhlas Pazarlamada 45 gün su arıtma sistemi ve temizlik robotu pazarlamacısı olarak çalıştı ancak pazarlamacılık işini yürütemediğinden ayrılmak zorunda kaldı. 2010'da şiirlerini antoloji.com şiir sitesinde toplamaya karar verdi ve burada açtığı hesabında şiirlerini ve çeşitli konulardaki görüşlerini yayınlamaya başladı. Facebook isimli sosyal paylaşım sitesinde hesap açtı ve uzun yıllar kurduğu Türk ve İslam Dünyası Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği hayali için bu sitede bu dernek ismiyle sayfa açtı. Aynı yıl Ahmet Yesevi Üniversitesi'nde master yapmaya hak kazandı ancak maddi imkansızlıklardan dolayı master yapamadı. Ardından değişik sitelerde hesaplar açtı ve hem sanat hem de araştırmaya dayalı paylaşımlar yapmaya devam etti. Botsvana Cumhuriyeti üniversitelerinden Gazipaşa Üniversitesi'nde alanında uzaktan öğretim yolu ile master, doktora yaptı. Yardımcı doçentlik, doçentlik ve profesörlük ünvanlarını kazandı. Ancak Gazipaşa Üniversitesi'nin denkliği ve kurumsal kişiliği Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK.) tarafından, resmi olarak kabul edilmediği için Gazipaşa Üniversitesi'nde kazandığı bu ünvanlarını kullanmamaktadır. En Başarılı ve İstikrarlı Devlet Siyasi Sistemi isimli videoları kendi adına profesör doktor ünvanı ile sosyal medya aracılığı ile yayınlanmıştır. İlgilendiği meslekler ve işler ile ilgili videoları ve diğer paylaşımları sosyal medyada ilgiyle takip edilmektedir. Halter dalında sporcu lisansı sahibidir. ( Gazipaşa Üniversitesi / BC. Gazipaşa Üniversitesi )

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu