Genel

Toprağın Ekonomik Değeri

Abone Ol 

Toprağın Ekonomik Değeri

                Günümüz ekonomisinde yatırım yapmanın en güvenilir yolu gayrimenkul almaktır. Gayrimenkulden kastımız toprak üzerinedir. Kırsal alanda alınacak toprak ile tarım ve hayvancılık alanında elde edilecek ürünler para kazandırır. Kentsel alanda alınacak toprak yani arsalarda tarım veya hayvancılık yapılamaz. Her iki toprak alımında da kesinlikle zarar edilmez. Fakat ekonomik değerinin artma süreleri farklıdır. Kırsal alandaki olanaklar ile kentsel alandaki olanaklar. Birbirine denk olmadığı için ekonomik değerlerde birbirine denk değildir.

                Tarımsal Toprağın Ekonomik Değerini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

  • Tarımsal alanda üretim yapılacak ise, toprak analizi sonrası “hangi üründen daha fazla verim alınabilir?” sorusu ile ekonomik getirisi yüksek ürünler seçilebilir.
  • Hayvancılık alanında bir yatırım yapılacak ise kurulacak tesisin ham madde ve pazarlama ihtiyaçlarını karşılayacak imkânların olması göz önünde bulundurulmalıdır.

Kentsel Toprağın (Arsa) Ekonomik Değerini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

  • Ekonomik yönden kazançlı yatırım olarak arsa almayı tercih edecekseniz, arsanın imar durumu mutlaka incelenmelidir.
  • Belediye hizmetlerinden yararlanıp yararlanmadığı (yol, su, kanalizasyon vs.), arsanın bedelinin belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır.
  • Arsanın yolu, içme suyu, pis su gideri (kanalizasyon) gibi belediye hizmetlerinden yararlanması durumu,
  • Arsanın ulaşım açısından kolay ulaşılabilecek bir yerde olup olmadığı, halk otobüslerinin güzergâhı üzerinde olup olmadığı,
  • Kamu kurum ve kuruluşlarına yakınlığı, özellikle hastane, okul, cami ve park alanlarına olan mesafesi,
  • İmar durumunda yola cepheli, fakat zeminde yolu henüz trafik hizmetine sunulmamış bir arsanın. Yol açılmasına müteakip ekonomik değerinin artacağından kimsenin şüphesi olamaz.

Arsayı Topraktan Ayıran İmar Planı

  • Arsanın, normal toprak parçalarından ayrılan en önemli özelliği üzerinde yapılaşmanın mümkün olmasıdır. Yapılaşmaya izin verilmeyen toprak parçası ARSA olarak nitelendirilemez. Arazi veya tarla vasıflı olur ki buda kentsel alanda imar görmemiş olduğunu gösterir.
  • İmar uygulaması yani halk dilinde daha çok bilinen Şuyu adı ile yapılan uygulama arsanın kaderi anlamına gelmekte olup nasıl değerlendirileceğini malikine bildiren uygulamadır. İmar uygulaması dahilinde adalar oluşturulur, adaların niteliği belirlenir. Örneğin park alanı, rekreasyon alanı, eğitim tesisi alanı, spor tesisi alanı, belediye hizmet alanı, ibadet yeri alanı, sağlık tesisi alanı gibi kamu yararına ayrılan alanlar ile gelişme bölgesi konut alanı, meskun konut alanı ve ticaret alanı olarak ayrılan alanların bütünü imar planını oluşturur.
  • Yukarıda bahsettiğimiz alanların oluşumuna müteakip parselasyon yapılarak adalar bölünür ve parseller oluşur. Oluşan bu parseller DOP oranı kesilmiş sadece malikine hizmet etmeye hazır olan arsalardır.
  • Arsanın yapılaşması için imar notları bulunur. Bahse konu bu notlar zemin etüdü yapılarak jeolojik ölçümlerle desteklenen kat sayısı, yapı alanı gibi unsurlar belirlenir.
  • İnşaat alanı olarak kullanılmak amacı ile alınan arsanın. Yine imar durumunda belirtilen kat adedi, yapı alanı, nizam şekli göz önünde bulundurularak yatırım yapılmalıdır.
  • Ticari alanda yer alan arsaların değeri ile konut alanında yer alan arsanın değerinde de farklılar görülmesi olasıdır. Öngördüğünüz yatırım amacına hizmet edecek konumda arsalar tercih edilir ise arsanın ekonomik değerinde daha fazla kar elde edilmiş olur.

Günümüz koşullarını göz önünde bulundurarak alınan arsanın ekonomik değeri, zaman içerisinde kesinlikle artış gösterecektir. Geçmişten günümüze doğru baktığınızda herhangi bir kira bedelinin veya gayrimenkul fiyatlarının azaldığını zarar ettiğini göremezsiniz. Borsa gibi günlük işlemeyen ama kesin kazanç elde ettiren tek yatırım aracı ARSA olmuştur ve olmaya devam edecektir.

Abone Ol 

Kadir Küçük

Site Yöneticisi ve Kurucusu I Araştırmacı I Yazar I Şair I Web Site Mimarı

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu