Afet Bilinci
Kişiler bir coğrafya etrafında yaşamlarını sürdürürken bu coğrafyadan beslenme konusunda giderek imkanlarını zorlamaktadır. Kişilerin yaşam kalitelerini artırmada can ve mal açısından etkilenmesinin çevresel faktörler açısından da birçok afete maruz kaldığı gerçeği ile yüzleşmekteyiz. Deprem, çığ, heyelan, Kaya düşmesi, taşkınlar ve sel, terör eylemleri, büyük ölçekli göçler, bulaşıcı hastalıklar, ulaşım kazaları, nükleer kazalar gibi birçok beşer afetler meydana gelmektedir. Kişiler bu afetlerin oluşumunda ve sonrasındaki yaşamları açısından meydana gelebilecek riskleri önlemesi sayesinde afet bilincine sahip olmaktadırlar. Afetler bölgesel olarak yerel niteliktedir ve ilk önce müdahale edilmesi durumunda felaketlerin önüne geçebilir. Afet durumundan yara almış kişilerin hayatlarına dokunmak ve deneyimler sayesinde beşer afetlere karşı dirençli bir toplum modeli öne sürmek oldukça önemlidir. Kişiler yaşam dengelerinin bozulmaması için belirli sebep sonuç ilişkilerini inceleyerek çözüm yolları bulmak adına gereken bilimsel çalışmalar öne sürmektedir. Böylelikle afetlere değin deneyimler güçlü hale gelirine birlikte harekete geçilmesi sayesinde bireysel ve toplumsal anlamda afet bilincini teşvik eder ve oluşabilecek hasarların önüne geçer. Eski zamanlardan beri birçok yanardağ patlamaları yok olmuş şehirler ve depremlerin, suların silmiş olduğu ülkeleri yeni zamanlarda yeni nesil ve afet bilinci sayesinde insanlar kültürlerine katkıda bulunmaktadırlar.
Afet Çalışmaları:
Bilindiği üzere yaşadığımız coğrafya yani Türkiye afetler ülkesidir. Türkiye’nin gerek doğal yapısı gerekse coğrafi konumu fiziksel açıdan dirençsizlik sebebiyle afetlere maruz kalmaktadır. Türkiye’nin jeopolitik riskleri, toprak yapısı ve meteorolojik unsurları gibi sebeplerden dolayı her zaman birçok afet ile karşı karşıya gelecek olan bir coğrafyaya sahiptir. Binlerce kez doğal olaylar sonucu afete dönüşen değişmez gerçekler yaşanılan bu olaylar doğrultusunda en önemli sebepler arasında kişilerin faaliyetleri kapsamında olduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra can ve mal kaybına neden olan afetleri en aza indirmek amacıyla afeti, afet anını ve sonrasını iyi bilmek oldukça önemlidir. Kişi bilinçli ve mümkün olduğunca afetlerin oluşturabileceği riskleri göz önünde bulundurarak harekete geçerse en aza indirgemiş olacaktır.
Afete maruz kalınması durumunda insanlar davranışları neticesinde acil durumlardan ve afetlerden oldukça az etkilenmekte olup afet eğitimi sayesinde yeterli olurlar. Afeti anlamak ve anlamlandırmak adına eğitim ve sosyal ekonomik unsurlar oldukça etkilidir. Kişinin afet bilinci ne kadar üst düzeydeyse o kadar güvendedir. Toplumun farklı kesimlerinden elde edilmiş birçok bulgu önümüzdeki afetler sırasında yaşanabilecek risklerim yaşamsal hafızasının oluşturulacağı belirlenmiştir. Uluslararası politika ve afet kültürüne sahip olunması sayesinde güçlü ve güçsüz yanların ortaya konulması ile afet bilincine katkı sağlanır.
Afete karşı bilincin gelişmesi ile öne çıkan unsurlar doğrultusunda yapılması ve bilinmesi gerekenler:
1. Yaşanılan coğrafyada meydana gelebilecek afetler hakkında bilgi
2. Yaşanılan coğrafyada afete karşı deneyim
3. Afet anında yapılacaklar
4. Afet sonrasında yapılacaklar