FinansGenel

Ekonomik Faaliyetlerine Göre Bankalar

Abone Ol 

Tarım Bankaları

Ekonomik faaliyetlerine göre bankalar 6(altı) kategoriye ayrılır. Tarım ile ugraşan insanların desteklenmesi, tarım sektörün’de oluşan sorunlara çözüm yolu bulmak amacıyla kurulmuş banka türüdür. Amacı sosyal refah attırmak ve ekonomik yönden güçsüz kesimlere finansman destekleri saglamak amacıyla tarım bankaları kurulmuştur.

Maden Bankaları

Ülkelerde ki doğal kaynakların araştırılması ve işletilmesi destek amacıyla kuruldu. Maden sektörüne gerekli finansman saglamak amacıyla kurulan maden bankalarıdır. Gelişmiş ülkelerde ,gelişmekte olan ülkelerde doğal kaynakların ne özel işletmeler, ne yabancı işletmelerine tahammül edilmemesidir. Uzun ve büyük miktarda kredi saglayarak yeni işletmelere vb destek vermesidir.

Halk Bankaları

Esnaf ve zanaatkarların mesleki kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulmuş olan özel yapılı bankalardır.

Ticaret Bankaları

Genel olarak mevduat kabul edebilen kredi kurumları olarak adlandırılır. Ekonomik faaliyetlerine göre bankalardan en çok kullanılanlardan birtanesidir. Ticaret , sanayi kesimlerine kredi ihtiyaçlarını karşılayan bankalardır. 2 temel işlevi vardır. borç almak ve borç vermek olarak işler. borç almak mevduat , borç vermek iskonto olarak karşımıza çıkar. Ticaret bankaları’nın sistemi içerisinde önemlisi kaydi para yaratmasıdır. Gelişmiş ülkeler’de etkin olduğu için kaydi para önemlidir. Fon kaynakları : mevduat , kullanılan kredi, özkaynaklardır.

Yatırım Bankaları

Mevduat toplama yetkisi olmayan, geniş bir şube agı’nın olmaması sebebiyle bankacılık ürünleri’nin tamamını sunamayan ticaret bankalarına karşı ticari faaliyet sınırlı olarak yerine getirilen bankalardır.Uzun vadeli finansman ihtiyacını hisse senedi, tahvil ihraç, etmek suretiyle karşılayan bankalardır. Yurtiçi yurtdışı bankalardan kredi alarak,fon saglarlar, Borçlanma tahvili ihraç ederek kullanilir.

Emlak ve İpotek Bankaları

Taşınamayan malların ipoteği karşılığında orta ,uzun vadeli kredi verebilen bankalardır. Uzun vadeler karşılıgında düşük faizli konuk kredisi açabilirler. Uzun vadeli tahvil ihraç etmek, vadeli mevduat kabul ederek fon sağlayabilirler.

Abone Ol 

Gamze Gül Bilici

1998 Tarihinde Erzurum'un İspir ilçesinde doğmuştur. 2019 Yılında Çankırı Karatekin Üniverstesi Bankacılık Ve Sigortacılık Bölümünden mezun oldu , Anadolu Üniverstesi Siyaset Bilimi Kamu Yönetimi Bölümünde egitimine devam etmekte, Online web sitesilerinde aktif olarak metin yazarı olarak çalışmaktadır. Kocaeli'de yaşamaktadır

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu